Alegeri anticipate în Grecia, imediat după implementarea planului european anticriză

Noul Guvern grec va conduce ţara până la alegerile anticipate care vor avea lor imediat după implementarea prevederilor acordului privind reducerea datoriei Greciei, încheiat de liderii zonei euro la Bruxelles, la sfârşitul lui octombrie, anunţă un comunicat al preşedinţiei elene, citat de AFP.

RomaniaTV.net
06 nov. 2011, 21:16
Alegeri anticipate în Grecia, imediat după implementarea planului european anticriză

Premierul socialist grec, Giorgios Papandreou, va demisiona din funcţie pentru a lăsa locul unui Guvern de uniune naţională, în urma unui acord încheiat duminică seara de principalele două partide politice, a precizat preşedinţia.

Noul Guvern va fi însărcinat cu „implementarea planului european anticriză” înaintea „viitoarelor alegeri”, a precizat comunicatul, adăugând că Antonis Samaras, liderul opoziţiei de dreapta, şi Papandreou vor avea noi discuţii luni pentru a desemna un nou prim-ministru şi a stabili componenţa Guvernului.

„În cursul reuniunii, s-a convenit formarea unui nou Guvern cu scopul de a conduce ţara la alegeri imediat după implementarea deciziilor de la 26 octombrie”, adică acordul de reducere a datoriei Greciei, încheiat de liderii zonei euro la Bruxelles, potrivit comunicatului.

Acordul politic intervenit între Papandreou şi rivalul său de dreapta lansează un semnal europenilor, care aşteaptă de la Atena un angajament clar privind planul european de reducere a datoriei şi politica de austeritate pe care acesta o impune, evitând în acelaşi timp un vid de putere. Papandreou nu a demisionat oficial până în acest moment.

În cazul în care nu vor interveni alte schimbări, Grecia va fi reprezentată luni la reuniunea Eurogrupului de actualul ministru de Finanţe şi vicepremier Evangelos Venizelos, responsabil cu negocierile de la jumătatea lui iunie.