ALEGERI FRANŢA 2012: Socialistul Hollande şi conservatorul Nicolas Sarkozy, în turul al doilea

Rezultate finale în Franţa, socialistul Francois Hollande a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale, cu 28,6% din voturi. Conservatorul Nicolas Sarkozy a obţşinut 27,1%. Pe locul trei: candidata extremei drepte, Marine Le Pen, cu 17,9%. Hollande şi Sarkozy se vor înfrunta în turul decisiv din 6 mai.

RomaniaTV.net
23 apr. 2012, 08:25
ALEGERI FRANŢA 2012: Socialistul Hollande şi conservatorul Nicolas Sarkozy, în turul al doilea

„Mulţumită vouă, în această seară a început schimbarea şi nimic nu o mai poate opri”, a declarat Francois Hollande.

Analiştii se tem că victoria lui Hollande ar putea avea efecte negative asupra pieţelor de capital. Candidatul socialist a anunţat că va renegocia Tratatul European de Consolidare fiscală, menit să reducă deficitele bugetare şi să scoată moneda euro din criză.

De cealaltă parte, Nicolas Sarkozy crede că încă are şanse de câştig.

„Putem merge în turul doi cu încredere. Îi rog pe toţi francezii care pun dragostea de ţară deasupra tuturor consideraţiilor partizane, deasupra tuturor intereselor private, să se unească şi să mi se alăture. Traiască Republica! Trăiască Franţa!”, a spus Nicolas Sarkozy.

Nicolas Sarkozy a propus organizarea a trei dezbateri cu rivalul său până la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale în Franţa, „pe probleme economice şi sociale, de societate şi chestiuni internaţionale”. Francois Hollande a refuzat, precizând că nu vrea decât o singură dezbatere.

Reprezentanta extremei drepte, Marine le Pen a depăşit toate aşteptările şi a obţinut aproape 19% din sufragii. Votanţii săi vor fi cei care vor decide soarta turului doi.

„Procentul obţinut de Marine le Pen mă nelinişteşte foarte tare. El arată că există mulţi oameni care sunt nemulţumiţi şi care nu găsesc răspunsuri la întrebările lor în partidele moderate”, a spus reprezentanta extremei drepte.

Le Pen şi-a axat campania pe o platformă dură anti-imigraţie foarte asemănătoare cu cea a lui Nicolas Sarkozy. Din acest motiv, susţinătorii săi s-ar putea orienta spre candidatul conservator în turul doi.