Alegeri legislative Franţa: Socialiştii şi aliaţii lor ar putea avea majoritate absolută

Preşedintele francez Francois Hollande şi aliaţii săi au şanse mari să obţină majoritatea absolută în Adunarea Naţională după 17 iunie, în urma succesului important înregistrat de stânga (46%) duminică, în primul tur al alegerilor legislative, în faţa UMP şi a aliaţilor săi (34%).

RomaniaTV.net
11 iun. 2012, 05:38
Alegeri legislative Franţa: Socialiştii şi aliaţii lor ar putea avea majoritate absolută

Potrivit rezultatelor definitive publicate de Ministerul de Interne, forţele de stânga (Partidul Socialist, EELV şi Frontul de Stânga) totalizează 46,77 la sută din voturi, faţă de 34,07 la sută cât are drepta (UMP şi aliaţii săi) şi 13,6 procente pentru Frontul Naţional (extrema-dreaptă).

Rata absenteismului s-a ridicat la 42,77 la sută, potrivit acestei totalizări a voturilor celor 46 de milioane de alegători înscrişi.

Conform ultimelor proiecţii ale distribuirii mandatelor realizate de institutele de sondare, PS şi aliaţii săi (PRG, MRC şi alte forţe de stânga) ar obţine între 283 şi 329 de mandate în Adunarea Naţională. PS şi aliaţii săi apropiaţi ar putea astfel să nu depindă de EELV şi mai ales de Frontul de Stânga pentru a obţine majoritatea absolută, de 289 de mandate.

Dreapta şi aliaţii săi ar urma să obţină între 210 şi 263 de mandate, iar extrema-dreaptă şi centriştii ar putea avea fiecare maximum trei mandate.

Reales din primul tur în Loire-Atlantique, premierul Jean-Marc Ayrault a salutat aceste rezultate şi a făcut apel la francezi să se mobilizeze în cel de-al doilea tur pentru ca „schimbarea de durată să se instaleze”.