Alegeri prezidenţiale pe 16 martie în Republica Moldova

Parlamentul Republicii Moldova a decis miercuri desfăşurarea alegerilor prezidenţiale la 16 martie.

RomaniaTV.net
07 mart. 2012, 13:56
Alegeri prezidenţiale pe 16 martie în Republica Moldova

Coaliţia de guvernare de la Chişinău, Alianţa pentru Integrare Europeană, şi-a asumat intenţia de a identifica un candidat independent la funcţia de şef al statului, dar numele acestuia încă nu a fost făcut public. Mai multe tentative de a fi stabilită data alegerilor au eşuat în ultimele săptămâni deoarece Partidul Liberal a condiţionat fixarea datei cu identificarea candidatului. În aceste condiţii, este de presupus că până la urmă liderii celor trei partide au ajuns la un numitor comun.

În acelaşi timp, opoziţia comunistă a lăsat să se înţeleagă că nu va recunoaşte legitimitatea alegerii preşedintelui, deoarece acest parlament ar activa ilegal, informează Agerpres.

Preşedintele Republicii Moldova este ales de parlament cu votul a 61 de deputaţi. Alianţa pentru Integrare Europeană are 58 de voturi, dar mai există patru deputaţi neafiliaţi, care au declarat că vor susţine, în anumite condiţii, candidatul propus de Alianţă. Dacă nu este ales din primul tur, legislativul poate organiza o nouă tentativă în decurs de 30 de zile.

Republica Moldova nu are un preşedinte ales de doi ani şi jumătate, timp în care două parlamente au fost dizolvate din cauza nealegerii şefului statului.