ALEGERI UCRAINA: Cetăţenii din ESTUL ţării ar putea fi ÎMPIEDICAŢI să iasă la VOT de separatiştii proruşi

În Ucraina are loc astăzi al şaselea scrutin prezidenţial de la proclamarea independenţei. Învingătorul va fi ales pentru un mandat de cinci ani şi va deveni al cincilea preşedinte ales al fostei republici sovietice, potrivit Agerpres. Startul votării va fi dat la ora 8.00, iar secţiile de votare vor fi deschise până la ora 20.00.

RomaniaTV.net
25 mai 2014, 06:34
ALEGERI UCRAINA: Cetăţenii din ESTUL ţării ar putea fi ÎMPIEDICAŢI să iasă la VOT de separatiştii proruşi

Trei institute independente vor prezenta datele sondajelor făcute la ieşirea de la urne, dar primele rezultate oficiale vor fi anunţate abia după miezul nopţii. Pentru monitorizarea alegerilor, au fost înregistraţi peste 2000 de observatori din mai multe state, dar şi de la importante organizaţii internaţionale.

Din cauza situaţiei instabile, Kievul a luat măsuri sporite de securitate. Astfel, au fost mobilizaţi 55 de mii de poliţiști şi 22 de mii de voluntari. Pentru a asigura desfăşurarea paşnică a scrutinului şi în estul ţării, autorităţile ucrainene au decis să suspende operaţiunea antitero, scrie publika.md.

Citeşte şi ALEGERILE PREZIDENŢIALE din UCRAINA: PUTIN va respecta alegerea poporului ucrainean

Cu toate acestea, Comisia electorală a avertizat deja că votul ar putea să nu aibă loc în 10 zone din regiunile Doneţk şi Lugansk. Acest lucru înseamnă că 2 milioane de alegători ar putea fi privaţi de dreptul la vot. Separatiştii proruşi controlează 20 de comisii electorale locale din cele 34 create în aceste regiuni. Iar, cetăţenii ucraineni din Crimeea, teritoriu anexat de Rusia, pot să voteze doar la secţiile deschise în sudul ţării.