ALEGERI UCRAINA: Primul-ministru A STAT LA COADĂ 20 de minute ca să voteze

Primul ministru Arseni Iaţeniuk a votat la Kiev, în cadrul alegerilor prezidenţiale anticipate, care au loc duminică în Ucraina, pe fondul insurecţiei proruse în sud-estul ţării, care ameninţă cu divizarea ţării, relatează agenţia de presă ucraineană UNN, citată de RIA Novosti, citată de Agerpres.

RomaniaTV.net
25 mai 2014, 10:43
ALEGERI UCRAINA: Primul-ministru A STAT LA COADĂ 20 de minute ca să voteze

Premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk a stat la coadă 20 de minute ca să voteze. Iaţeniuk a votat la biroul nr. 800594 din circumscripţia nr.219 din capitala ucraineană.

El a venit împreună cu soţia sa în jurul orei 10:00 şi a stat la coadă aproximativ 20 de minute înainte de a primi buletinul de vot. 82.000 de poliţişti au fost mobilizaţi pentru scrutinul prezidenţial anticipat.

Dacă la Kiev alegătorii ucraineni se îmbulzesc la secţiile de votare, în Doneţkul separatist, locuitorii au ieşit în stradă pentru a manifesta împotriva desfăşurării alegerilor prezidenţiale.

Potrivit RIA Novosti, aproximativ 2.000 de persoane s-au adunat duminică, înainte de orele prânzului, în piaţa centrală din oraşul Doneţk, centrul administrativ al regiunii omonime, agitând steaguri ale Rusiei, ale autoproclamatei ‘Republici Populare Doneţk’ şi ale forţelor de autoapărare, potrivit Agerpres.

Aproximativ 20% din birourile de votare şi-au deschis uşile duminică în regiunea Doneţk, unde până la orele amiezii au votat circa 25.500 de alegători, potrivit site-ului provizoriu al administraţiei de stat regionale din Doneţk, citat de RIA Novosti. Cu toate acestea, în localităţi ca Doneţk, Gorlovka, Slaviansk, Kramatorsk, Konstantinovka şi Drujkovka, alegerile în genere nu se desfăşoară, birourile de votare şi comisiile electorale de circumscripţii sunt închise. O serie de secţii de votare şi-au deschis uşile, dar nu se poate vota, deoarece nu au fost aduse buletine.

Citeşte şi Ucraina îşi consolidează graniţa cu Rusia înainte de alegeri: Grinzi de baraj împotriva tancurilor şi şanţuri

În acelaşi timp, agenţia rusă de presă informează că ‘forţele de autoapărare’ din Donbas au ocupat duminică hotelul Victoria din centrul Doneţkului, unde sunt cazaţi jurnalişti străini şi observatori internaţionali. Clădirea cu 20 de etaje este cea mai înaltă din acest oraş, fief al separatiştilor proruşi din estul Ucrainei.

Pe de altă parte, persoane necunoscute l-au răpit pe candidatul forţelor democratice pentru postul de primar dintr-un oraş din regiunii Doneţk, la graniţă cu Lugansk, chiar în timpul alegerilor prezidenţiale de duminică, informează la rândul său agenţia de presă ucraineană Unian.

La Snejnoe a fost răpit candidatul la postul de primar din partea forţelor democratice Andrei Iskra, care între 2009 şi 2011 a coordonat organizaţia publică ‘Comitetul naţional de coordonare a luptei împotriva corupţiei’. El nu este membru al niciunui partid, fiind înscris doar în Uniunea independentă a sindicatelor minerilor din Donbas.

Peste 82.000 de poliţişti şi mai mult de 17.500 de voluntari au fost mobilizaţi pentru a asigura ordinea publică şi securitatea în timpul desfăşurării alegerilor prezidenţiale anticipate în Ucraina, considerate drept cruciale pentru rezolvarea crizei politice din această ţară.

Şeful Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), Valentin Nalivaicenko, declarase sâmbătă că operaţiunea ‘antiteroristă’ împotriva insurgenţilor proruşi în estul Ucrainei nu se va desfăşura pe parcursul zilei de duminică, a informat Interfax-Ukraina.