Alertă de fenomene meteo severe după zile cu 30 de grade. Cod galben și portocaliu de vânt puternic și vijelii

După zilele cu temperaturi de vară, vremea se schimbă la extrem. Temperaturile scad și cu până la 10 grade și vântul va sufla cu putere în toată țara. A fost emis chiar și cod portocaliu de vijelii.

02 apr. 2024, 13:00
Alertă de fenomene meteo severe după zile cu 30 de grade. Cod galben și portocaliu de vânt puternic și vijelii

Administrația Națională de Meteorologie a emis o AVERTIZARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN pentru intervalul 2 aprilie, ora 08 – 2 aprilie, ora 22 când sunt așteptate intensificări ale vântului, vijelii.

Pe parcursul zilei de marți (2 aprilie) vântul va avea intensificări susținute în toată țara, cu viteze de 55…65 km/h, iar local de 70…80 km/h. Pe alocuri se vor semnala vijelii. În zona montană înaltă, rafalele vor depăși 90…110 km/h.

În zona montană înaltă, în general la altitudini de peste 1600 m se vor semnala precipitații mixte, iar în Munții Apuseni și în nordul Carpaților Orientali se vor acumula cantități de apă de 10…20 l/mp.

Citește și: Prognoza meteo. Lună cu inversiuni termice, furtuni electrice şi soare dogoritor. Cum va fi vremea de 1 Mai şi Paşte la munte şi la mare

Cod portocaliu de vijelii în nordul țării

De asemenea, a fost emis COD PORTOCALIU pentru intervalul 2 aprilie, ora 08 – 2 aprilie, ora 18 de intensificări susținute ale vântului pentru nordul țării.

”Vântul va avea intensificări susținute în județele Satu Mare, Sălaj, Maramureș, Cluj, Alba, Bistrița-Năsăud, Suceava, Neamț și Botoșani, iar mai ales după-amiaza și în județele Teleorman, Giurgiu, Ilfov și municipiul București, Călărași, Ialomița, Prahova, Buzău, Brăila și zona continentală a județelor Constanța și Tulcea. Vor fi viteze în general de 80…85 km/h, iar la altitudini mari în zonele montane, rafalele vor depăși 120 km/h”, a mai transmis ANM.

Citește și: Cum va fi vremea în minivacanţa de la începutul lunii mai. Actualizare în timp real de la AccuWeather