Alertă în Asia: 39 de avioane de luptă ale Chinei, ridicate de la sol în jurul Taiwanului

Activităţile militare ale Beijingului au fost înregistrate după ce un distrugător american şi o fregata canadiană au tranzitat strâmtoarea.

11 sept. 2023, 09:22
Alertă în Asia: 39 de avioane de luptă ale Chinei, ridicate de la sol în jurul Taiwanului

Tensiune în creştere în Asia: În noaptea de duminică spre luni, ministrul Apărării din Taiwan a identificat un total de 39 de avioane de război chineze operaţionale şi un portavion, Shandong, în apropierea insulei.

Activităţile militare ale Beijingului au fost raportate după ce un distrugător american şi o fregata canadiană au tranzitat strâmtoarea Taiwan, în weekend.

Alertă de război. Zeci de avioane militare chineze au pătruns în spaţiul aerian din Taiwan. Sistemele de apărare au fost activate

„Armata monitorizează cu atenţie situaţia şi a instruit avioanele, navele marine şi sistemele de rachete terestre să răspundă”, a declarat Ministerul Apărării din Taiwan, într-un comunicat care precizează, de asemenea, că 13 avioane (din cele 39 identificate) au fost reperate, în timp ce 22 de avioane au trecut deja linia mediană peste strâmtoarea care desparte Taiwan de China.

Portavionul chinez Shandong, a anunţat ministerul, este situat la aproximativ 60 de mile sud-est de Eluanbi, vârful cel mai sudic al insulei. Beijingul a declarat sâmbătă că trupele sale sunt „într-o stare de alertă constantă”, după ce cele două nave, cea americană şi cea canadiană, au traversat strâmtoarea Taiwan.

Alertă de război în Asia. SUA trimit nave de război în Taiwan, China a mobilizat trupe cu muniție de război

China este nemulţumită de apropierea din ultimii ani dintre autorităţile taiwaneze şi Statele Unite, care, în ciuda absenţei unor relaţii oficiale, oferă insulei un sprijin militar substanţial.

China consideră Taiwanul drept o provincie a sa, pe care însă nu a reuşit, de la sfârşitul războiului civil chinez din 1949, să o readucă sub controlul său. Beijingul spune însă că urmăreşte această reunificare, fie şi prin folosirea forţei, dacă va fi necesar.