Alertă în România! Există pe piaţă dezinfectanţi periculoşi: pot provoca orbirea sau chiar decesul!

Românii trebuie să aibă mare grijă. Pe piaţa din ţara noastră există dezinfectanţi de mâini pe bază de metanol. Aceştia pot provoca orbirea utilizatorilor. Atenţia a fost dată de Asociația Pro-consumatori.

RomaniaTV.net
27 nov. 2020, 17:29
Alertă în România! Există pe piaţă dezinfectanţi periculoşi: pot provoca orbirea sau chiar decesul!

Alertă în România! Specialiștii se arată îngrijoraţi că multe dintre aceste produse atacă sistemul nervos și pot provoca chiar decesul. Au fost transmise alerte din mai multe țări Germania, Franța, Polonia cum că ar exista nouă produse nocive. Pe platforma Safety Gate putem urmări care sunt produsele considerate a fi periculoase.

Alertă în România! Dezinfectanţi ce pot provoca orbirea. Trebuie să aveţi mare grijă!

„Astăzi, 27 noiembrie 2020, Comisia Europeană a făcut cunoscut prin intermediul platformei Safety Gate – Sistem de alertă rapidă pentru produse nealimentare periculoase – existenţa pe piaţa Uniunii Europene  a 9 mărci de dezinfectanţi de mâini neconformi, produse descoperite de autorităţile cu responsabilităţi în privinţa supravegherii pieţei produselor care reprezintă risc pentru sănătatea şi securitatea consumatorilor din următoarele ţări: Marea Britanie, Germania şi Franţa”, informează apc-romania.ro.

Care sunt principalii dezinfectanţi care prezintă risc

1. Dezinfectant de mâini, marca Chemistplus, fabricat în Marea Britanie, alertă transmisă de Marea Britanie, produs comercializat sub denumirea de gel pentru mâini. În compoziţia acestuia a fost găsit mai puțin alcool (valoarea măsurată a fost de 22 % din greutate) decât cel menţionat pe etichetă. Produsul se comercializa într-o sticlă de 5 de litri. Prin urmare, produsul nu are proprietăți dezinfectante, crescând riscul de infecție pentru utilizator. În acest caz nu se respectă Regulamentul privind produsele biocide. Office of for Product Safety & Standards. Department for Business, Energy & Industrial Strategy a dispus retragerea produsului de pe piață și notificarea țărilor membre UE prin intermediul platformei Safety Gate pentru ca acestea să verifice dacă produsul se comercializează și pe piața lor internă.

2. Dezinfectant de mâini, marca MIR 24, fabricat în Ucraina, alertă transmisă de Germania, produs comercializat sub denumirea de gel de mâini antibacterian pentru dezinfecție. În compoziţia acestui produs s-a găsit metanol (valoare măsurată: 65,3% din greutate), care este extrem de toxic pentru sistemul nervos central și ochi. Produsul se comercializa în recipient din plastic de 50 ml şi nu era prevăzut cu un sistem de închidere de siguranță pentru copii, fapt ce putea face posibilă ingerarea sau contactul cu substanţa metanol care putea provoca orbire și/sau deces. În plus, de pe etichetă lipseau pictogramele de pericol și avertismentele obligatorii pentru acest tip de produs, astfel că utilizatorii nu dispuneau de informații privind toxicitatea și inflamabilitatea produsului. Având în vedere că produsul nu respecta Regulamentul privind produsele biocide și Regulamentul privind clasificarea, etichetarea și ambalarea (CLP) s-a dispus retragerea acestuia de pe piață.

3. Dezinfectant de mâini, marca MIR 24, fabricat în Ucraina, alertă transmisă de Germania, produs comercializat sub denumirea de gel de mâini antibacterian pentru dezinfecție. Produsul se comercializa în recipient din plastic de 100 ml fără sistem de închidere de siguranță pentru copii. Produsul conținea metanol (valoare măsurată: 68,7% din greutate), substanţă extrem de toxică pentru sistemul nervos central și ochi. În plus, lipseau pictogramele de pericol și avertismentele necesare. Prin urmare, utilizatorii nu dispuneau de informații privind toxicitatea și inflamabilitatea produsului. Ambalajul nu era prevăzut cu un sistem de închidere de siguranță pentru copii, iar ingerarea sau contactul cu substanța metanol putea duce la orbire și deces. Având în vedere că produsul nu respecta Regulamentul privind produsele biocide și Regulamentul privind clasificarea, etichetarea și ambalarea (CLP) s-a dispus retragerea acestuia de pe piață.

Citeşte şi: Tragedie. 7 morți după ce au băut dezinfectant de mâini