Alertă la Centrala nucleară de la Cernavodă. Unitatea 2 s-a deconectat de la sistemul energetic din cauza unei avarii

Reactorul 2 a centralei nucleare de la Cernavodă s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic National miercuri seara, din cauza unei avarii în sistemul energetic care a afectat partea clasică şi nu funcțiile de securitate nucleară ale unității.

29 iul. 2021, 09:31
Alertă la Centrala nucleară de la Cernavodă. Unitatea 2 s-a deconectat de la sistemul energetic din cauza unei avarii

Alertă la Centrala nucleară de la Cernavodă. SN Nuclearelectrica SA a anunţat abia joi dimineața faptul că Unitatea 2 a CNE Cernavodă s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic Naţional ca urmare a unui tranzient în sistemul energetic care a afectat partea clasică, fără a fi afectate funcțiile de securitate nucleară ale unității.

Deconectarea automată a Unității 2 s-a produs în condiții de siguranță, toate sistemele unității funcționând și răspunzând conform proiectului în astfel de situații.

Potrivit SN Nuclearelectrica, deconectarea automată a Unității 2 precum și lucrările de remediere nu au impact asupra securității nucleare a reactorului, personalului unității, populației și mediului înconjurător.

Citeşte şi: Franţa va colabora la construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă. Orban: „E un proiect important pentru politica energetică”

O altă defecţiune a centralei nucleare de la Cernavodă a avut loc pe 10 iulie. Atunci, reactorul 2  s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic Naţional, ca urmare a apariţiei unei disfunctionalităţi în partea clasică a unităţii, fără impact pe partea nucleară.

Cele două unităţi de la Cernavodă asigură aproape 20% din producţia totală de electricitate a ţării. Producţia brută de energie electrică a celor două reactoare a fost de peste 2,88 milioane MWh, în primul trimestru al anului.

Nuclearelectrica a încheiat primul trimestru al acestui an cu un profit net de 234,465 milioane lei, în creştere cu 9% comparativ cu cel din perioada similară a anului trecut. Veniturile din vânzarea energiei electrice au fost în primele trei luni ale acestui an de 683,5 milioane lei, cu 9,3% mai mari faţă de cele din aceeaşi perioadă din 2020.

Citește și: Defecţiune la centrala nucleară de la Cernavodă. Un muncitor, transportat la spital