Alerta majoră în Japonia dupa ce Coreea de Nord a lansat o rachetă

Alarmele au sunat în Japonia, iar populatia din mai multe prefecturi, inclusiv din Tokyo, a primit ordin sa se puna la adapost. 

04 oct. 2022, 08:27
Alerta majoră în Japonia dupa ce Coreea de Nord a lansat o rachetă

Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică, despre care se presupune că are rază medie de acţiune, deasupra unor zone din nordul Japoniei, relatează BBC.

”Coreea de Nord pare să fi lansat o rachetă. Vă rugăm să intraţi în clădiri sau în subteran”, a transmis Guvernul japonez, într-o alertă emisă, marţi, la ora locală 7.29.

Premierul Japoniei, Fumio Kishida, a condamnat ferm acţiunile, descriind lansarea ca un ”comportament violent”, iar Guvernul japonez a convocat o reuniune a Consiliului de Securitate Naţională.

Citeşte şi: Ucraina oferă SUA vizibilitate în timp real asupra ţintelor ruseşti vizate, într-un efort de a-i convinge pe americani să le ofere rachete cu rază lungă de acţiune

Lansarea rachetei de catre Coreea de Nord deasupra Japoniei vine dupa vizita de saptamana trecuta în Japonia și Coreea de Sud a vicepreședintelui american Kamala Harris, precum și odată cu sosirea grupului de portavioane USS Ronald Reagan în Coreea de Sud pentru exerciții comune.

Racheta lansata de nord-coreeni s-a prăbuşit în Oceanul Pacific, la circa 3.000 de kilometri de Japonia, si nu au fost raportate persoane rănite, insa a escaladat tensiunile dintre cele doua tari mai ales ca tara condusa de liderul comunist Kim Jong Un a mai lansat o serie de rachete asupra statului nipon in urma cu doar cateva saptamani.

SUA a reacţionat, diplomatul american pentru estul Asiei, Daniel Kritenbrink, descriind decizia Coreei de Nord ca ”nefericită”.

Citeşte şi: Război în Ucraina. Momentul în care un elicopter rusesc de atac este doborât de forţele speciale ucrainene VIDEO

Această lansare vine în contextul în care Japonia, SUA şi Coreea de Sud au organizat exerciţii militare trilaterale, la începutul săptămânii trecute, despre care se ştie că provoacă Phenianul.

Lansarea rachetei este a cincea desfăşurată de Phenian într-o săptămână. Sămbătă, două rachete au ajuns în apele din afara zonei economice exclusive a Japoniei.

Multe dintre testele cu rachete ale Coreei de Nord sunt desfăşurate pe un traseu de mare înălţime, fiind evitate zborurile deasupra vecinilor săi.

Naţiunile Unite au interzis Coreei de Nord să facă teste cu arme balistice şi nucleare.