Ucraina oferă SUA vizibilitate în timp real asupra ţintelor ruseşti vizate, într-un efort de a-i convinge pe americani să le ofere rachete cu rază lungă de acţiune

Forţele armate ucrainene încearcă să convingă administraţia SUA să le ofere rachete cu rază de acţiune mai lungă, astfel încât oferă vizibilitate continuă şi completă a listei de ţinte ruseşti vizate, astfel încât să nu existe bănuieli din partea americanilor că armamentul ar fi folosit pentru a ataca pe teritoriul Federaţiei Ruse.

03 oct. 2022, 19:08
Ucraina oferă SUA vizibilitate în timp real asupra ţintelor ruseşti vizate, într-un efort de a-i convinge pe americani să le ofere rachete cu rază lungă de acţiune

Această transparență neobișnuită le oferă americanilor drept de veto asupra țintelor. Scopul este de a convinge SUA că furnizarea unor arme mai puternice nu va duce la lovituri în interiorul teritoriului Rusiei.

Washingtonul s-a ferit să le dea ucrainenilor arme cu rază mai lungă de acțiune tocmai de teamă că acestea ar putea lovi în Rusia, iar SUA se tem că acest lucru ar duce la o escaladare și că s-ar trezi implicate într-un conflict direct.

Ucrainenii cer sistemele de rachete tactice ATACMS, rachete sol-sol care pot zbura până la 300 de kilometri, de 4 ori mai mult decât rachetele sistemelor mobile HIMARS pe care SUA le trimit în prezent în Ucraina.

Citeşte şi: Ucrainenii au mai spart o dată linia frontului şi obţin succes după succes. Trupele au avansat 40 km într-o singură zi

În ciuda propunerii Ucrainei, administrația Biden încă nu a aprobat noile arme ATACMS cu rază lungă de acțiune și susține că trupele ucrainene se descurcă bine cu sistemele HIMARS pe care le au în prezent.

De altfel, Washingtonul a anunțat miercuri finanțare pentru încă 18 sisteme HIMARS pentru Ucraina. Există, de asemenea, îngrijorări în interiorul administrației SUA că furnizarea de sisteme ATACMS cu rază mai lungă de acțiune ar depăși o linie roșie în ochii Moscovei, care ar putea considera astfel SUA „o parte directă” în conflict.

Dar această linie roșie a devenit mai neclară, odată cu anexarea ilegală a patru teritorii ucrainene de către Rusia. SUA au declarat că vor sprijini utilizarea armelor occidentale în interiorul acestor zone, chiar dacă Rusia le consideră acum parte a teritoriului său oficial.

Citește şi: Un deputat rus, fost general, despre imaginile cu soldaţi beţi la recrutare: „Niciodată nu am văzut oameni treji acolo. Aşa a fost mereu în ţara noastră” VIDEO