Alertă maximă, produsul retras de urgenţă de pe piaţă! Aruncaţi-l imediat dacă îl aveţi în casă, conţine droguri de mare risc!

Inspectorii sanitar-veterinari au descoperit o situație alarmantă care a determinat retragerea urgentă a unui produs din mai multe centre comerciale. Conform informațiilor oficiale, s-a constatat că pungile de semințe de mac comercializate în județul Alba conțineau o cantitate nepermis de mare de opiu.

07 feb. 2024, 10:51
Alertă maximă, produsul retras de urgenţă de pe piaţă! Aruncaţi-l imediat dacă îl aveţi în casă, conţine droguri de mare risc!
Alertă maximă, produsul retras de urgenţă de pe piaţă! Aruncaţi-l imediat dacă îl aveţi în casă!

Alertă maximă, produsul retras de urgenţă de pe piaţă! Această descoperire a condus la retragerea imediată a 74 de kilograme de semințe de mac de pe piață, iar autoritățile au inițiat investigații pentru a identifica sursa acestei erori. Opiul este cunoscut ca un puternic narcotic și este utilizat în diverse scopuri, inclusiv ca somnifer sau calmant, transmite Alba24.

Citeşte şi: Alimentul banal care accelerază slăbirea, dezvăluit de Mihaela Bilic. „Este esenţial în orice dietă”

Pentru a cultiva și prelucra semințele de mac, este necesară obținerea unei autorizații speciale, iar toate procedurile sunt supuse unor reglementări stricte. În contextul acestor evenimente, autoritățile au intensificat controalele și au aplicat sancțiuni contravenționale în valoare totală de 120.000 de lei în prima lună a anului curent.

„În luna ianuarie, urmare a unei notificări primite prin Sistemul de Alertă Rapidă pentru Alimente și Furaje (SRAF – instrument prin care se realizează un schimb de informaţii între Autorităţile Competente Centrale pentru alimente şi furaje din cadrul Statelor Membre), a fost retrasă de la comercializare o cantitate de 74 de kilograme de semințe de mac de la unități de vânzare cu amănuntul. În cazul semințelor de mac s-a constatat depășirea limitei maxime admise de alcaloizi de opiu”, a anunțat DSVSA Alba.

Citeşte şi: Anca Ţurcaşiu dezvăluie secretele tinereţii. Rutina care întârzie procesul de îmbătrânire

Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba a anunțat că, în prima lună a anului curent, inspectorii din cadrul instituției au efectuat 283 de acțiuni de control la unități din domeniul alimentar care produc sau comercializează produse de origine animală și non-animală. Ca rezultat al acestor controale, au fost aplicate 12 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 54.800 de lei pentru nerespectarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor.

Este esențial ca consumatorii să fie informați cu privire la astfel de probleme și să acorde atenție produselor pe care le achiziționează, pentru a evita expunerea la riscuri pentru sănătate.