Alerta medicală în România: boala care afectează tot mai mulţi copii. Care sunt simptomele

Doctorul Adrian Marinescu a explicat cum se transmite această boală și care sunt simptomele carepot să îi îngrijoreze pe părinţi.

09 iun. 2022, 11:55
Alerta medicală în România: boala care afectează tot mai mulţi copii. Care sunt simptomele

O nouă boală afectează copiii din România. Doctorul Adrian Marinescu a explicat cum se transmite această boală și care sunt simptomele. „E clar că dintre bolile copilăriei vom auzi mult mai frecvent de herpangină. O infecție virală, în general este dată de Coxsackie virus. Apare destul de frecvent vara și la început de toamnă, deci nu e nimic diferit acum. Ce trebuie să știm e că se transmite pe cale digestivă, inclusiv mâini murdare, dar e vorba și de igienă, de apă și săpun, ceea ce cred că discutam de fiecare dată.

Pandemia de Covid se întoarce. Octavian Jurma: „Noua varianta Omicron e printre noi. Este o chestiune de timp”

Al doilea rând, fiind o infecție virală, nu o vom trata şi întări cu antibiotice. Nu ne trebuie antibiotice, la fel ca la gripă și la infecțiile virale. În al treilea rând, se poate transmite inclusiv prin tuse și strănut. În momentul în care în creșă sau la grădiniță unul dintre copii este infectat, poate să transmită foarte ușor. Boala se recunoaște ușor, sunt niște leziuni, niște ulcerații, în cerul gurii și la baza gâtului. Deci e foarte simplu să punem diagnosticul. În prima săptămână, este riscul cel mai mare de a transmite boala. Deci, riscul este în colectivități şi vorbim de creșe, de grădinițe, locurile de joacă și aici trebuie să fim atenți”, a explicat dr. Adrian Marinescu, director medical la Institutul Matei Balș.

Boala debutează cu febră

„De cele mai multe ori, este o formă ușoară care se rezolvă într-o săptămână, maxim 10 zile, deci nu pune probleme decât la copii care au sistem imunitar deficitar. Se recomandă izolare acasă pentru perioada respectivă, până se vindecă toate simptomele, până trec simptomele. De cele mai multe dintre bolile infecțioase am scăpa dacă ne-am spălat cu apă și săpun, adică mâinile curate. Și cred că e o regulă pe care o auzim dintotdeauna, nu legată de pandemie și de herpangină”, a completat dr. Adrian Marinescu.

Monica Pop, despre lupta cu cancerul de colon: „Supraviețuiesc cu patru operații. Și mai urmează”

Herpangina: cauze, simptome, tratament
Herpangina este o infectie virala, care apare la copiii cu varsta cuprinsa intre 1 si 10 ani (incidenta maxima fiind cuprinsa intre 1-4 ani) si este determinata de virusul Coxsackie de tip A.

O infectie a gurii si gatului, herpangina este cauzata de un grup de virusi numiti enterovirusuri. Este similara cu o alta afectiune care afecteaza copiii, cunoscuta sub numele de boala mana-gura-picior care este, de asemenea, cauzata de enterovirusuri. In timp ce ambele afectiuni provoaca vezicule si ulceratii orale, locatia acestor leziuni este diferita.

Infectiile cauzate de enterovirusuri sunt foarte contagioase si se raspandesc cu usurinta de la un copil la altul.

In timp ce adultii pot experimenta herpangina, este mai putin probabil sa o faca, deoarece au construit anticorpii pentru a lupta impotriva virusului.

Epidemiologie

  • Herpangina este determinata in cele mai multe cazuri de virusul Coxsackie tip A din familia enterovirusurilor, dar poate fi produsa si de virusul Cosackie tip B sau ecovirusuri
  • Boala apare frecvent vara-toamna
  • In colectivitatile de copii pot aparea epidemii

Cum se transmite herpangina

  • Herpangina se transmite cel mai frecvent pe cale aeriana, prin stranut sau tuse, prin obiectele infectate (copilul a salivat, a stanutat sau a tusit pe jucarii)
  • Copilul este contagios in prima saptamana dupa contactarea virusului, dar aceasta perioada se poate prelungi pana la cateva saptamani
  • Perioada de incubatie (de la momentul infectarii pana la aparitia simptomelor) este de 3-5 zile; copilul nu prezinta simptome dar este contagios

Simptome herpangina

Herpagingina are un debut brusc si are urmatoarele simptome asociate:

⚠ Febra ridicata 38-39 grade Celsius
⚠ Disfagie ( dureri la inghitire ) ceea ce determina refuzul alimentatiei si chiar refuzul de a bea lichide
⚠ Vezicule si ulceratii la nivelul palatului moale al cavitatii bucale, uvula (omusorul), amigdalelor si faringelui posterior; veziculele pot persista o saptamana
⚠ Adenopatie (marirea de volum a ganglionilor) laterocervicala (de o parte si de alta a gatului ) si submandibulara (sub barbie)
⚠ Eruptii cutanate
⚠ Cefalee (dureri de cap)
⚠ Mialgii (dureri musculare)
⚠ Convulsii (determinate de febra mare)

 


loading...
Partenerii noștri