Alertă pe Aeroportul Otopeni. 25 de români din zonele de carantină din cauza coronavirusului din China au ajuns la Bucureşti

Publicat: Marţi, 28 Ianuarie 2020 12:03 // Actualizat: Marţi, 28 Ianuarie 2020 13:24 // Sursa: romaniatv.net

A fost alertă de gradul zero pe Aeroportul "Henri Coandă" din Otopeni. 25 de români, membri ai unui ansamblu folcloric din Mioveni, s-au întors din China, dintr-un oraş aflat în carantină după izbucnirea epidemiei de coronavirus. Au fost luate măsuri speciale pe aeroport. Românii au fost verificaţi de medici şi trimişi acasă. Cu toate acestea, aceştia se tem să meargă acasă la familii de teamă că ar putea să-i contamineze şi pe cei apropiaţi, ţinând cont că perioada de incubaţie a virusului este de 14 zile. De asemenea, a fost scandal și în avionul care i-a adus în țară pe cei 25 de români din China. Pasagerii au fost revoltați pentru că nu au fost anunțați din timp că vor călători cu aceștia şi că, spun ei, au fost expuşi pericolului. 

Cele 25 de persoane care s-au întors marţi din China fac parte dintr-un ansamblu folcloric din Mioveni și au revenit în ţară după un turneu. Au fost preluati de echipe medicale, consultaţi şi trimişi acasă. 

"Ne-au spus din ţără să purtăm mască şi sa sunam daca e nevoie. Am completat niste chestionare în care spunem fiecare unde stam, cine suntem cu mentiunea că daca sunt probleme sa sunam la 112. Nici nu trebuia sa mergem acasa, trebuia sa ne duca undeva în spital, să ne izoleze pentru ca venim în contact cu membrii familiei", a declarat unul dintre românii veniţi din China. 

Ceilalţi pasageri ai avionului care i-a adus acasă pe cei 25 de români din China au fost revoltați pentru că nu au fost anunțați din timp că vor călători cu aceștia şi că, spun ei, au fost expuşi pericolului. 

"N-am ştiut că sunt din China, n-am ştiut că vin din China. N-am observat nici un simptom, am aflat după ca s-ar putea sa fie in regula totul pentru ca am inteles ca au fost verificati si in China si au stat si in carantina. Au ramas in avion pentru verificari suplimentare si am vazut ca s-au mobilizat bine autoritatile. Am stat chiar langa dansii la un rand în spate. Am purtat masca tot zborul, oricum purtam masca de o saptamana", a povestit un pasager. 

Pe lângă cele 25 de persoane, în China, în provincia în care a apărut virusul ucigaș, a fost anunţată şi prezenţa a încă trei români. Unul este chiar în orașul Wuhan, a anunţat MAE. 

Citeşte şi: Ce este coronavirusul şi cum poate fi combătut

Ce este coronavirus

Acesta este o afecţiune respiratorie, transmisibilă, care este similară cu cea a răcelilor şi gripelor. 

Noul virus - coronavirus- iniţial necunoscut pe scară largă până acum - este asemănător cu SARS - Sindromul Respirator Acut Sever- care a făcut prăpăd, ucigând sute de oameni în China şi Hong- Kong în 2002-2003.

Epidemia a izbucnit în oraşul Wuhan, din China. A debutat într-o pescărie, la sfârşitul lunii Decembrie, iar de atunci 80 de persoane au decedat, inclusiv un medic care a fost contaminat încercând să salveze oamenii care contractaseră deja virusul.

Care sunt simptomele

Simptomele iniţiale nu sunt diferite de cele ale gripei şi răcelii, pentru că virusul face parte din aceleiaşi "familie" de virusuri: tuse, dureri de cap, oboseală, febră, răguşeală, dureri - "ace" în gât şi dificultăţi în respiraţie.

Virusul se răspândeşte în general pe calea aerului, dar şi prin contact direct cu obiecte contaminate sau cu persoane contaminate la rândul lor.

Perioada de incubaţie este între 2 şi 14 zile. 

Cum te poţi proteja

Autorităţile din sănătate recomandă o igienă strictă, spălarea mâinilor, folosirea gelurilor dezinfectante, evitarea contactlui cu persoane contaminate, evitarea perimetrelor aglomerate şi, nu în ultimul rând, folosirea măştilor sanitare pentru nas şi gură. 

Ce se întâmplă dacă te-ai contaminat

Dacă ai contractat virusul, nu te duce imediat la spital şi nici la medicul chirurg, mai ales dacă ai vreo rană deschisă. Specialiştii atrag atenţia că, în asemenea situaţii, se poate să te contaminezi sau să contaminezi la rândul tău şi alte persoane. Poţi contacta prin telefon o ambulanţă sau să primeşti indicaţii până la sosirea unui medic care să-ţi ofere serviciile medicale de care ai nevoie.

Cazurile severe pot provoca pneumonie, sindrom acut respirator sever, insuficienţă renală şi deces.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
ansamblu Mioveni turneu China coronavirus romani in China coronavirus
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8246
RON
01 Apr
noapte -2 °
zi 11 °
Ultimele joburi adaugate
24 H