Ce este coronavirusul şi cum poate fi combătut

Publicat: Luni, 27 Ianuarie 2020 21:52 // Actualizat: Luni, 27 Ianuarie 2020 21:52 // Sursa: romaniatv.net

Autorităţile din Sănătate franceze au publicat o serie de măsuri şi alte informaţii preţioase, legate de actuala epidemie coronavirus care ameninţă să se extindă tot mai multe ţări şi care s-a soldat şi cu multe decese.

Ce este coronavirus

Acesta este o afecţiune respiratorie, transmisibilă, care este similară cu cea a răcelilor şi gripelor. 

Noul virus - coronavirus- iniţial necunoscut pe scară largă până acum - este asemănător cu SARS - Sindromul Respirator Acut Sever- care a făcut prăpăd, ucigând sute de oameni în China şi Hong- Kong în 2002-2003.

Epidemia a izbucnit în oraşul Wuhan, din China. A debutat într-o pescărie, la sfârşitul lunii Decembrie, iar de atunci 80 de persoane au decedat, inclusiv un medic care a fost contaminat încercând să salveze oamenii care contractaseră deja virusul.

Care sunt simptomele

Simptomele iniţiale nu sunt diferite de cele ale gripei şi răcelii, pentru că virusul face parte din aceleiaşi "familie" de virusuri: tuse, dureri de cap, oboseală, febră, răguşeală, dureri - "ace" în gât şi dificultăţi în respiraţie.

Virusul se răspândeşte în general pe calea aerului, dar şi prin contact direct cu obiecte contaminate sau cu persoane contaminate la rândul lor.

Perioada de incubaţie este între 2 şi 14 zile. 

Cum te poţi proteja

Autorităţile din sănătate recomandă o igienă strictă, spălarea mâinilor, folosirea gelurilor dezinfectante, evitarea contactlui cu persoane contaminate, evitarea perimetrelor aglomerate şi, nu în ultimul rând, folosirea măştilor sanitare pentru nas şi gură. 

Ce se întâmplă dacă te-ai contaminat

Dacă ai contractat virusul, nu te duce imediat la spital şi nici la medicul chirurg, mai ales dacă ai vreo rană deschisă. Specialiştii atrag atenţia că, în asemenea situaţii, se poate să te contaminezi sau să contaminezi la rândul tău şi alte persoane. Poţi contacta prin telefon o ambulanţă sau să primeşti indicaţii până la sosirea unui medic care să-ţi ofere serviciile medicale de care ai nevoie.

Nu Cazurile severe pot provoca pneumonie, sindrom acut respirator sever, insuficienţă renală şi deces.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
contaminare coronavirus virus
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8246
RON
01 Apr
noapte -2 °
zi 11 °
Ultimele joburi adaugate
24 H