Alertă sanitară, a apărut o mutaţie a Omicron mult mai contagioasă

Subvarianta Omicron BA.2 este mai infecţioasă decât "originalul", potrivit unui studiu realizat de cercetători din Danemarca.

01 feb. 2022, 09:54
Alertă sanitară, a apărut o mutaţie a Omicron mult mai contagioasă

Studiul, care a analizat infecţiile cu Omicron în peste 8.500 de gospodării daneze între decembrie şi ianuarie, a constatat că persoanele infectate cu subvarianta BA.2 au avut cu aproximativ 33% mai multe şanse de a infecta alte persoane, în comparaţie cu cele infectate cu BA.1.

La nivel mondial, subvarianta „originală” BA.1 reprezintă peste 98% din cazurile de Omicron, dar BA.2 a devenit rapid tulpina dominantă în Danemarca, detronând BA.1 în a doua săptămână din ianuarie.

„Am ajuns la concluzia că Omicron BA.2 este în mod inerent substanţial mai transmisibilă decât BA.1 şi că aceasta posedă, de asemenea, proprietăţi imuno-evazive care reduc şi mai mult efectul protector al vaccinării împotriva infecţiei”, au declarat cercetătorii.

Boala care nu are simptome, dar acaparează tot mai mulţi români. Adrian Streinu-Cercel: „Virusul poate acționa zeci de ani în organism!”

Studiul, care nu a fost încă revizuit de de alţi cercetători, a fost realizat de cercetători de la Statens Serum Institut (SSI), Universitatea din Copenhaga, Statistics Denmark şi Universitatea Tehnică din Danemarca.

„Dacă aţi fost expus la Omicron BA.2 în gospodăria dumneavoastră, aveţi 39% probabilitate de a fi infectat în termen de şapte zile. Dacă, în schimb, aţi fi fost expus la BA.1, probabilitatea este de 29%”, a declarat pentru Reuters autorul principal al studiului, Frederik Plesner.

Acest lucru sugerează că BA.2 este cu aproximativ 33% mai infecţios decât BA.1, a adăugat el. Cazuri de BA.2 au fost înregistrate şi în Statele Unite, Marea Britanie, Suedia şi Norvegia, dar într-o măsură mult mai mică decât în Danemarca, unde reprezintă aproximativ 82% din cazuri.

Peste 250 de focare COVID-19 în spitalele din România

De asemenea, studiul a arătat că BA.2 prezintă „proprietăţi mai mari de evitare a imunităţii” ale subvariantei.

Dar vaccinurile au jucat în continuare un rol important, a subliniat studiul, deoarece atât persoanele vaccinate cu rapel, cât şi cele complet vaccinate au avut mai puţine şanse de a se infecta şi de a transmite oricare dintre cele două subvariante, în comparaţie cu cele nevaccinate.

Analiza preliminară efectuată de SSI a arătat că nu există nicio diferenţă în ceea ce priveşte riscul de spitalizare pentru BA.2 în comparaţie cu BA.1.

Studiul confirmă, de asemenea, analiza preliminară din Anglia, care a arătat că BA.2 pare să aibă un avantaj substanţial de creştere faţă de tipul BA.1, potrivit Agenţiei britanice de securitate sanitară.