Boala care nu are simptome, dar acaparează tot mai mulţi români. Adrian Streinu-Cercel: „Virusul poate acționa zeci de ani în organism!”

Adrian Streinu-Cercel trage un semnal de alarmă şi spune că boala care nu are simptome pune stăpânire pe tot mai multe persoane din zonele sărcare.

31 ian. 2022, 09:28
Boala care nu are simptome, dar acaparează tot mai mulţi români. Adrian Streinu-Cercel: „Virusul poate acționa zeci de ani în organism!”

Boala care nu are simptome, dar acaparează tot mai mulţi români. Este vorba despre Hepatita C. Adrian Streinu-Cercel spune că virusul poate acţiona în organism zeci de ani, fără ca persoana respectivă să ştie că este infectată.

Boala care nu are simptome, dar acaparează tot mai mulţi români

Citeşte şi Alexandru Rafila face cel mai aşteptat anunţ: „Acest val va fi ultimul, din punct de vedere al sănătăţii publice”

Adrian Streinu-Cercel atrage atenţia asupra Hepatitei C, boală de care suferă tot mai mulţi oameni din zonele sărace ale lumii.

”Peste 80% nu ai nici cel mai mic simptom. Poate sunt puţin obosiţi, dar dau vina pe slujbă. După urmează o perioadă de latență, în care virusul lucrează, își face treaba. Această perioadă poate dura și 30 de ani” a explicat Adrian Streinu Cercel, potrivit Antena 3.

Specialiştii atrag atenţia asupra faptului că virusul se transmite în special prin sânge  sau prin echipament medical nesterilizat. Acesta folosește celulele ficatului pentru a se înmulți, însă în fazele incipiente ficatul poate lupta cu boala.

Netratată, boala reduce cu 10 ani durata de viață.

Ce simptome au persoanele cu Hepatita C

Retenția de lichid la nivelul abdomenului (ascita), la nivelul picioarelor sau a întregului organism
Icter persistent
Oboseală, tulburări ale somnului
Mâncărimi ale pielii (prurit)
Scăderea apetitului, pierderea în greutate
Vărsături cu sânge
Tulburări ale stării de conștiență, confuzie, letargie, halucinații – în stadiile avansate ale cirozei decompensate (encefalopatia hepatică)

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, România are termen ca până în 2030 să elimine hepatita C. Medicii ne recomandă să facem anual analizele la sânge, astfel încât să depistăm la timp boala.

Citeşte şi Pastila Pfizer pentru tratarea coronavirusului, autorizată în Europa