Alertă seismologică. Vulcanul Lascar este pe cale să erupă VIDEO

Vulcanul Lascar, situat la 1.600 de kilometri de Santiago de Chile, în nordul ţării, a înregistrat sâmbătă o creştere a activităţii sale vulcanice, antrenând un cutremur şi o coloană de fum de 6.000 de metri înălţime, notează AFP.

11 dec. 2022, 09:47

Oficialii chilieni au transmis un avertisment de siguranţă după ce un vulcan a trimis o coloană de fum la 6.000 m pe cer, relatează BBC.   Vulcanul Lascar, care se află în Anzi, a început să erupă sâmbătă, declanşând mici cutremure de pământ.

Autorităţile au decis să ridice nivelul de alertă vulcanică în vecinătatea lui Lascar de la verde la galben şi au anunţat introducerea unui perimetru de securitate de cinci kilometri în jurul vulcanului, unde se află mai ales păşuni şi circuite de alpinism. Serviciul Naţional de Geologie şi Mine din Chile (Sernageomin) defineşte „galben” în sensul că un vulcan este instabil.

Alerta galbenă se declanşează atunci când un vulcan prezintă activitate instabilă, cu explozii minore şi apariţia de fumarole.

Imagini fabuloase cu erupția vulcanului Mauna Loa din Hawaii – VIDEO
A fost transmis, de asemenea, un raport privind transportul aerian în zonă. Nu au fost raportate persoane rănite sau infrastructură avariată. Satul Talabre, la 30 de kilometri de crater, a fost, însă, pus în alertă de autorităţile locale pentru o eventuală evacuare.

De asemenea, clasificarea înseamnă că experţii monitorizează un loc pentru explozii minore şi apariţii de fum, potrivit Sernageomin.

Locuitorii din Talabre, Antofagasta, un oraş mic la mai puţin de 12 km de vulcan, au observat pentru prima dată o activitate în jurul prânzului.

În ciuda norului uriaş de fum pe care Lascar l-a emis – cuprinzând cenuşă vulcanică şi gaze fierbinţi – se crede că nicio casă nu a fost avariată. Autorităţile au stabilit un perimetru interzis la 5 km de craterul vulcanului.

Aceasta creştere a activităţii vulcanului Lascar s-a tradus printr-o „penă de cenuşă care, potrivit observaţiilor prin satelit, s-a ridicat la 6.000 de metri deasupra craterului”, se mai spune în comunicat. Lascar, în nordul ţării, se află la 70 km de San Pedro de Atacama, o destinaţie turistică populară pentru drumeţii şi vizite în Deşertul Atacama, cel mai uscat loc de pe Pământ.

Momentul erupției vulcanului Stromboli din Italia. Autoritățile au emis alertă portocalie de mișcări seismice