Alerte meteo cod roșu de caniculă în destinațiile externe favorite ale românilor pentru 2023

Un val de aer cald din Sahara a pătruns în Europa. Peninsula Iberică se confruntă cu una dintre cele mai fierbinţi săptămâni din acest an, ceea ce a determinat autoritățile spaniole să emită un cod roşu de caniculă care vizează mai multe regiuni ale ţării. O alertă de caniculă a fost emisă și pentru mai multe zone din Italia.

12 iul. 2023, 16:05
Alerte meteo cod roșu de caniculă în destinațiile externe favorite ale românilor pentru 2023

Italia se confruntă cu al doilea val de căldură din această vară, transmite ANSA. Opt oraşe mari din Italia se află miercuri sub cod roşu de caniculă, potrivit Meteoalert.

Opt oraşe din Italia s-au aflat sub cod roşu de caniculă şi marţi, însă dintre acestea Bolzano şi Torino au fost înlocuite miercuri de Bologna şi Viterbo. Celelalte şase sunt Florenţa, Frosinone, Latina, Perugia, Rieti şi Roma.

Numărul oraşelor vizate de codul roşu de caniculă va urca joi la zece, celor şase de miercuri alăturându-li-se Campobasso şi Pescara.

Valul actual de căldură este prognozat să dureze toată săptămâna, fiind aşteptate temperaturi de peste 40 de grade Celsius, scrie Agerpres.

Citește și: Cinci zile de caniculă în Capitală. Termometrele vor indica până la 37 de grade la umbră în București. ISU a transmis o serie de recomandări pentru populație

 

Cod portocaliu și cod roșu de caniculă în Croația

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească pe teritoriul Republicii Croaţia că, în conformitate cu datele transmise de Institutul Hidro-Meteorologic local, pentru perioada 12 – 14 iulie, au fost emise coduri roşu şi portocaliu de caniculă pentru regiunile Osijek, Zagreb, Karlovac, Gospic, Knin, Rijeka, Split şi Dubrovnik.

Autorităţile croate recomandă evitarea expunerii directe la soare şi o hidratare corespunzătoare şi avertizează cu privire la posibilitatea apariţiei unor disfuncţionalităţi în reţeaua electrică, precum şi riscul izbucnirii unor incendii de vegetaţie.

MAE reaminteşte cetăţenilor români că, în situaţii de urgenţă, pe teritoriul Croaţiei pot apela numărul european unic de urgenţă 112.

Citește și: Caniculă și furtuni în România. Meteorologii anunță cinci zile de foc în mai multe județe. Temperaturile vor depăși 40 de grade la umbră

 

Cod roșu de caniculă în Spania

Ca urmare a unui front de aer cald din Sahara, Peninsula Iberică se confruntă cu una dintre cele mai fierbinţi săptămâni din acest an, ceea ce a determinat AEMET să emită un cod roşu de caniculă care vizează mai multe regiuni ale ţării.

În sud, provinciile Cordoba şi Jaen se numără printre zonele cele mai afectate, cu temperaturi maxime atingând 45 de grade Celsius, în timp ce în oraşul Murcia din sud-est, s-ar putea depăşi valori de 42 până la 44 de grade Celsius.

Potrivit prognozelor, temperaturile vor scădea miercuri în nordul peninsulei şi în unele zone din Insulele Baleare, în timp ce în partea sudică a ţării vremea va continua să fie extrem de caldă, cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius, potrivit purtătorului de cuvânt al AEMET, Ruben del Campo.