Alexandru Rafila a anunţat când va raporta România peste 10.000 de cazuri COVID

Reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila, a estimat când va ajunge România să raporteze 10.000 de teste pe zi. Conform medicului, sfârșitul lunii decembrie va aduce un număr cu cinci cifre.

RomaniaTV.net
30 oct. 2020, 19:31
Alexandru Rafila a anunţat când va raporta România peste 10.000 de cazuri COVID

”Spuneam că această creștere, cazurile noi care apar, aduc la rândul lor alte cazuri noi, tot mai multe. Procesul acesta nu s-a oprit și probabil până spre sfârșitul lunii decembrie, în lipsa altor măsuri, cred că numărul de cazuri va înregistra un număr cu 5 cifre, deci cel puțin 10.000 de cazuri pe zi”, a transmis Rafila, la Digi 24.

Citește și: Doctorul Adrian Marinescu vine cu soluţia pentru COVID: Eu aş înlocui lockdown-ul total cu testarea masivă şi rapidă

Medicul susține că la un număr de 10.000 de cazuri pe zi, capacitatea terapiei intensive va fi depășită, iar acest lucru are consecință directă mortalitatea. 

„Nu vreau să mă gândesc la terapie intensivă, nu vreau să vă dau nicio cifră. Dar, la numărul acesta de cazuri, capacitatea de la terapie intensivă este depășită, iar asta are consecință directă ceea ce privește mortalitatea. Nici nu vreau să descriu scenariul din Cehia. Noi avem 300 la 100.000 de locuitori incidența cumulată în ultimele 14 zile, Cehia se apropie de 1.500, deci de trei ori mai multe cazuri. Noi avem o mortalitate undeva în jur de 6%, Cehia a depășit 12%. Are un sistem de sănătate mai robust decât în România. Asta demonstrează că, la un moment dat, când numărul de cazuri determină internări de cazuri la terapie intensivă și lucrul acesta blochează practic accesul la servicii de terapie intensivă calificate, mortalitatea crește”, a continuat prof. Alexandru Rafila.

Citește și: Alexandru Rafila a dezvăluit câţi români sunt infectaţi, în realitate, cu COVID-19. Numărul este HALUCINANT

Alexandru Rafila consideră că autoritățile române ar trebui să urmeze modelul Germaniei, mai exact să limiteze activitățile cetățenilor, dar să lase școlile deschise. Medicul a precizat faptul că face parte din categoria de persoane care este de acord ca elevii să meargă la școală.

”E puțin dur ceea ce spun, dar chiar sunt afectat. Mă gândesc la această variantă și nu știu cum putem să o evităm, decât dacă eventual urmăm un model care este aplicat în Franța sau Germania, mai degrabă modelul din Germania, care paradoxal instituie măsuri de limitare a activităților, dar lasă școlile deschise. Lucru pe care eu personal îl agreez”, a mai spus expertul în epidemiologie.