Alexandru Rafila atrage atenţia: Trebuie să ajungem la 100.000 de vaccinări pe zi ca să ne putem atinge obiectivul

Reprezentantul României la OMS a făcut noi precizări despredespre vaccinare şi modul în care trebuie făcută pentru a imuniza peste 60% din populaţie în cel mai scurt timp.

26 ian. 2021, 08:15
Alexandru Rafila atrage atenţia: Trebuie să ajungem la 100.000 de vaccinări pe zi ca să ne putem atinge obiectivul

Alexandru Rafila atrage atenţia. Acesta a subliniat faptul că este necesar să se ajungă la peste 100.000 de vaccinări zilnic, care includ ambele doze de vaccinare, pentru a atinge obiectivul de imunizare de peste 60% până la sfârşitul lunii septembrie.

Alexandru Rafila atrage atenţia. Câţi români trebuie imunizaţi ca să avem succes cu campania de vaccinare

Vaccinarea este dimensionată la resursele de vaccin şi organizatorice de care România dispune în acest moment, a relatat Rafila, la Digi24.

Acesta atrage atenţia asupra faptului că oamenii vor începe să dorească să se vaccineze numai în momentul în care se va face o informare corectă şi conctetă, pe care o consideră totodată cheia succesului în această campanie.

Alexandru Rafila declară că atingerea targetului de peste 100.000 de vaccinări pe zi ar fi posibilă dacă pe piată vor apărea mai multe vaccinuri. Unul dintre rolurile esenţiale îl vor avea medicii de familie. Noul vaccin de la AstraZeneca va fi făcut chiar în cabinetele medicilor de familie, fapt ce va ajuta la imunizarea mult mai rapidă a populaţiei, dispunând de 11.000 de centre de vaccinare în plus. Profesorul vorbeşte şi despre faptul că este foarte important ca medicii de familie să informeze corect si complet oamenii care se află pe listele acestora.

„Şi nu ne referim neapărat la persoane cu boli cronice, ne referim şi la persoane care nu se încadrează în categoriile prioritare, deci restul de 5-6 milioane de persoane, care nu sunt prioritare. Noi avem peste 6 milioane de „prioritari”, cei din categoria a treia sunt mai puţini deja decât cei de categoria a doua şi depinde foarte mult aderenţa la vaccinare de informaţiile pe care le pot accesa şi atenţie, nu numai pe internet.

Mediul rural şi în special persoanele vârstnice nu accesează aceste forme de informare şi se adresează autorităţilor locale, medicului de familie, asistentei medicale din cabinetul medicului de familie şi ei trebuie să fie vectorii. Efortul de educare şi de mobilizare al lor cred că este cheia succesului”, a punctat Alexandru Rafila.

Citeşte şi: Alexandru Rafila critică gafele în ceea ce priveşte campania de vaccinare. „Nu s-a făcut niciun fel de prioritizare. Sunt câteva lucruri foarte îngrijorătoare”