Alexandru Rafila, după noul record de teste pentru COVID-19. „Circulaţia virusului e tot mai mare. Ne apropiem de limită la ATI”

Medicul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, a avertizat, miercuri, noul coronavirus circulă tot mai mult în comunitate, în condiţiile în care autorităţile au realizat un număr record de teste COVID-19 - 37.000. Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie a mai precizat că ne vom apropia de limita capacităţii secţiilor de Terapie Intensivă dacă şi în zilele următoare se menţine un număr de aproape 5.000 de noi infecţii cu noul coronavirus.

RomaniaTV.net
21 oct. 2020, 09:49
Alexandru Rafila, după noul record de teste pentru COVID-19. „Circulaţia virusului e tot mai mare. Ne apropiem de limită la ATI”

Alexandru Rafila a explicat că „de la săptămână la săptămână, înregistrăm un salt de 500 de cazuri”.

„Este important. E cel mai mare număr de teste – 37.000. Acest lucru demonstrează că sunt tot mai multe  persoane care întrunesc crizeriile INSP. Circulaţia virusului în comunitate este tot mai mare”, a menţionat reprezentantul României la OMS, la Digi24.

Dr. Rafila precizează că autorităţile trebuie să reevalueze capacităţile a modului în care este acordată asistenţa medicală persoanelor infectate cu noul coronavirus.

„Dacă în următoarele zile vom avea 5000 de cazuri, vom asista la creştere a numărului de cazuri în secţiile de terapie intensivă, ceea ce ne apropie de limită”, a avertizat Alexandru Rafila.

Ludovic Orban pasează situaţia paturilor ATI din ţară la Nelu Tătaru: Aş prefera să răspundă ministrul Sănătăţii

Întrebat dacă există diferenţe privind modul în care este realizată testare COVID în judeţele din ţară, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie afirmat că „nu contează numai numărul de teste, ci şi calitatea acestora”.

„Am propus de la Comisia Ştiinţifică a Ministerului Sănătăţii să stabilim 3-4 centre de training şi de control de calitate, să vedem dacă toate laboratoarele lucrează eficient. Sperăm să se implementezeze acest sistem cât mai repede…

Dacă ai centre de training în care oamenii pot să meargă să se pregătească, care lucrează în laboratoate de biologie moleculară, poţi să vorbeşti despre creşterea capacităţii”, a menţionat Rafila.

Dr. Rafila, despre gripă şi coronavirus. Este o întârziere a virusului gripal

Întrebat dacă există posibilitatea ca România se se confrunte în acelaşi timp cu epidemia de coronavirus şi cea de gripă, Alexandru Rafila a afimat că e posibil ca sezonul gripal să înceapă în ianuarie 2021.

„Virusul gripal nu circulă în Europa. Este o întârziere a virusului gripal. Ne mai dă un răgaz. Se datorează măsurilor de protecţie individuală.

Undeva după luna ianurie poate începe sezonul gripal, cu o intensificare în februarie-martie”, a explicat Alexandru Rafila.

Veşti bune pentru români: 500.000 de doze de vaccin antigripal au ajuns în ţară. Anunţul făcut de Nelu Tătaru