Alexandru Rafila: „Un lockdown ar stabiliza situaţia epidemiologică”

Alexandru Rafila consideră că oprirea totală a activităților pentru o perioadă pentru a limita răspândirea coronavirusului: "Este o măsură care are eficiență și lucrul ăsta s-a văzut foarte bine în primăvară"
Filip Stan
22 oct. 2020, 19:34
Alexandru Rafila:

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, susține că un lockdown ar stabiliza situația epidemiologică, însă este o decizie dificil de luat ținând cont de faptul că o întrerupere pentru o perioadă a activităților afectează puternic viața socială și economică a țării. Prezent joi seară în cadrul emisiunii „Dosar de politician”, Rafila a declarat că dacă ar fi ministru al Sănătății ar mai aștepta puțin înainte de a lua o astfel de măsură, dar nu mai este „foarte mult timp de așteptat”.

Unii specialiști cer un lockdown de 14 zile pentru a salva facilitățile ATI și sistemul de sănătate care este pus sub o presiune foarte mare în aceste zile.

„Este o solicitare pe care o înțeleg dintr-un anumit punct de vedere, e o îngrijorare profesională și eu sunt foarte îngrijorat pentru că avem această creștere a numărului de cazuri și ecoul care apare după o săptămână sau două de la o creștere a numărului de cazuri, respectiv creșterea numărului de la ATI și decesele. Probabil că dânșii văd ca singura posibilitate de a stopa această creștere a cazurilor internate în terapie intensivă o oprire a activităților, dar este o decizie greu de luat din punct de vedere politic, este o decizie politică”, a declarat Alexandru Rafila.

Întrebat dacă ar avea eficiență o asemenea măsură de închidere totală, Rafila a explicat: „Are eficiență și lucrul ăsta s-a văzut foarte bine în primăvară, chiar și în țările care au avut probleme foarte serioase. Italia, Spania, chiar și Franța au reușit să controleze evoluția catastrofală a epidemiei doar prin măsuri de închidere. Avem și exemplul mai recent al Irlandei care a făcut exact același lucru. (…) Noi ne temem, în general, să luăm măsuri, de multe ori nu sunt populare , afectează viața socială, economia. Atunci, întotdeauna eziți când iei anumită măsură.

Însă s-a observat ceva în timpul acestei pandemii: cu cât întârzii luarea unei măsuri, ești forțat să iei o măsură mai dură și aplicarea ei va fi de durată mai lungă. Atunci, măcar atât să învățăm când lucrurile vor reveni cât de cât la normal, să învățăm să luăm măsuri moderate din timp. Altfel lucrurle se răzbună și intrăm într-o situație în care medicii propun soluții drastrice care afectează foarte serios viața socială și economică”. 

 De asemenea, întrebat dacă în cazul în care ar fi ministrul Sănătății ar recomanda premierului să propună intrarea în lockdown, adică întreruperea totală a activităților, ținând cont de situația epidemiologică din acest moment din România, Alexandru Rafila a răspuns: „Eu aș mai aștepta un pic, dar nu foarte mult. Aș vedea dacă măsurile care au fost luate de curând, inclusiv închiderea școlilor au vreun efect, măcar de stabilizare a creșterii. Dar nu mai avem foarte mult timp de așteptat și va trebui să fie luată o decizie. Eu aș fi luat alte măsuri puțin mai devreme, astfel încât să nu ajungem în această situație”.

Tătaru: În Capitală operaţionalizăm 102 paturi la terapie intensivă.

Ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru a declarat că la nivelul Capitalei au fost identificate şi sunt în curs de a primi autorizaţii de la DSP 102 paturi la terapie intensivă, la două dintre spitale Colentina şi Malaxa, care sunt în inttegralitate spitale suport COVID-19. El a adăugat că la Iaşi există o capacitate la ATI de 53 de paturi şi sunt ceva probleme la probele de lucru pentru paturile de terapie intensivă la spitalul mobil de acolo. Tătaru a mai spus că la Suceava este analizată osibilitatea unor paturi suplimentare de ATI din spitalul judeţean, la Mureş există o capacitate de 61 de paturi, iar la Cluj s-a trecut la operaţionalizarea tip suport COVID la spitalul Clujana.

„La nivelul Capitalei am identificat şi operaţionalizăm în acest moment, se dau acele autorizaţii de la DSP, 102 paturi la terapie intensivă – două dintre spitale, Colentina şi Malaxa, fiind în integralitate spitale suport COVID. Aici avem 10 paturi de terapie intensivă la Malaxa, 29 la Colentina, cu posibilitatea de încă 20, în măsura în care am solicitat domnului secretar de stat Arafat pentru dotare şi personal. Celelalte spitale, Floreasca, Universitar, Sf. Ioan şi Pantelimon, sunt spitale suport COVID pe terapie intensivă, la Pantelimon avem 20 de paturi, 10 la Floreasca, 11 la Universitar şi 10 la Sf. Ioan. În Capitală, posibilitatea este de 102 paturi şi încă 35 să putem operaţionaliza, dar trebuie să ducem şi personal”, a afirmat Nelu Tătaru, la începutul şedinţei de joi a Guvernului.

Ministrul Sănătăţii a vorbit şi despre evaluarea pe care a făcut-o la nivel naţional şi a amintit de Iaşi, unde este, în prezent, o capacitate la ATI de 53 de paturi.

El a vorbit şi despre nişte probleme la spitalul mobil din Iaşi şi a explicat că „acele staţii de oxigen au cedat, acolo sunt 30 de paturi pentru cazuri medii, promisiunea fiind de la producător ca într-o săptămână să fi făcute”.

„La Suceava, avem acea secţie de terapie intensivă în cadrul bolilor infecţioase, dar analizăm în acest moment şi posibilitatea unor paturi suplimentare de ATI din spitalul judeţean. La Mureş avem o capacitate de 61 de paturi de terapie intensivă prin operaţionalizarea a încă 20 în această săptămână. La acel complex din Sala Polivalentă avem 20 de paturi – 10 paturi vor fi operaţionalizate săptămâna aceasta în plus şi încă 10 paturi săptămâna viitoare. La Cluj s-a trecut în operaţionalizare tip suport COVID la spitalul Clujana, spitalul municipal. Au solicitat personal, s-au reorganizat ca şi personal, având în vedere un număr de paturi mai mic pe suport COVID decât capacitatea spitalului şi atunci din 17 paturi de terapie intensivă vor fi operaţionalizate 6, urmând ca celelalte să fie operaţionalizate în zilele următoare”, completat ministrul Sănătăţii.

Alexandru Rafila: Cred că ar fi bine să avem modelul suedez. Un lockdown total este o măsură foarte împovărătoare

Despre situaţia la Braşov, Tătăru a spus că sunt 28 de paturi de terapie intensivă dintre care 14 la terapie intensivă, 14 la terapie intermediară. El a recomandat şi ca celelalte cu terapie intermediară să fie transformate în ATI.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, în conferința de presă de la Palatul Cotroceni, că în acest moment nu se pune problema unui lockdown în România.

„În acest moment nu discutăm despre lockdown, ci căutăm soluții. În definitiv este nevoie oricât de îngrijorați am fi, și eu sunt foarte îngrijorat, de a găsi un fel de a continua. (…) Trebuie să avem grijă să creștem numărul de locuri de la ATI. A închide țara nu este o soluție. o închidem pentru 2 săptămâni și apoi ce facem: Trebuie să găsim un just echilibru”, a spus Klaus Iohannis.

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat joi 4.902 de noi cazuri de infectare cu SARS-COV-2 – cel mai mare bilanţ zilnic de la declanşarea pandemiei – numărul total al îmbolnăvirilor ajungând astfel la 196.004. De asemenea, s-au înregistrat şi 98 de decese în ultimele 24 de ore, bilanţul fiind de 6.163. În prezent, 778 de persoane sunt internate la Terapie Intensivă. Bucureştiul, care a trecut duminică de pragul de 3 în ceea ce priveşte incidenţa cumulată a cazurilor din ultimele 14 zile raportate la mia de locuitori, înregistrează o creştere a acestui indicator, la 3.31. Cele mai multe cazuri noi de COVID-19 sunt în Bucureşti – 804, urmat de Cluj – 338, Iaşi – 311, Ilfov – 206, Timiş – 205, Neamţ – 161.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Amenda uriașă la care se expun milioane de români odată cu venirea căldurii. Unde ai voie, de fapt, să faci grătar
Capital.ro
Decizie pentru cei care transferă bani. S-a introdus o nouă obligație legală. Se trimite declarație
Playtech.ro
Ce se întâmpla în spatele lui Vladimir Putin în timpul discursului din Piața Roșie. Marea paradă, umbrită de frica rușilor FOTO
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
O româncă din Germania spune că i-a fost anulată cererea de credit din cauza instabilității politice din România
wowbiz.ro
Ionel Ganea, grav accident rutier! Fiul său, transportat în stare critică cu elicopterul SMURD
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Înșelătoria din supermarket care te lasă fără bani. Toți clienții sunt în pericol
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Au venit pentru o nuntă, dar au ars pe marginea drumului. Destinul sfâșietor al unei familii întoarse din Italia
Cancan.ro
ZODIA care își va găsi sufletul-pereche în luna mai 2025. Mihai Voropchievici: 'Fii deschis iubirii!'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Dezvăluirea care zguduie România toată. Florin Călinescu a spus adevărul: Pe ruși și pe americani...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
VIDEO Cine e, de fapt, Papa Leon al XIV-lea. Papa Francisc a făcut dezvăluiri despre el: "Este foarte calm, dar..."
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Pensionarii pierd 1.350 lei de la stat. Banii care nu se mai dau în 2025
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cât costă cazarea la hotelul de lux al Simonei Halep, din Mamaia