Alianţa USR-PLUS anunţă planul de acţiune după respingerea înscrierii la Biroul Electoral Central

Alianța USR PLUS explică pe Facebook cum s-a ajuns în situația blocajului de la Biroul Electoral Central și anunță ce va face pentru a ieși din această situație. Alianța va ataca decizia BEC la Înalta Curte de Casație și Justiție și continuă strângerea de semnături.

RomaniaTV.net
07 mart. 2019, 20:24
Alianţa USR-PLUS anunţă planul de acţiune după respingerea înscrierii la Biroul Electoral Central

„Având în vedere decizia de astăzi a Biroului Electoral Central, revenim cu niște precizări care să răspundă întrebărilor voastre.

1. Cum motivează BEC decizia?
BEC spune că nici Dan Barna și nici Dacian Cioloş nu figurează ca președinți ai USR, respectiv PLUS, în Registrul Partidelor. Dar Registrul Partidelor este un registru de publicitate, calitatea de conducător al unui partid izvorând din voința membrilor sau deciziile organelor interne (de exemplu, Congresul la alegerea unui președinte, Biroul Național/Executiv în cazul unui interimat etc.).

Prin urmare, dacă un președinte de partid demisionează sau este bolnav sau decedează, timp de doi ani de zile (dacă se găsește orice membru simplu care să conteste alegerea noului președinte), partidul nu poate fi reprezentat din punct de vedere legal. Sau, dacă un președinte de partid decedează cu o săptămână înainte de formarea BEC, atunci acel partid nu mai poate intra în nicio alianță electorală.

Interpretarea BEC – „Ne uităm în Registru și nu ne interesează nimic altceva” – este un abuz, un act complet nedemocratic. Dan Barna și Dacian Cioloș au calitatea de președinți, de fapt și de drept, ca urmare a voinței democratice exprimate de membrii partidelor.

2. Când au fost făcute notificările/ cererile de modificare a Președintelui USR în Registru?
USR a depus la tribunal cerere de înregistrare a noului președinte în termenul legal de 30 de zile după congresul extraordinar de la Poiana Brașov din octombrie 2017, când Dan Barna a fost ales președinte al partidului. 
În cazul PLUS, Dacian Cioloș a fost ales în ianuarie 2019 și înregistrarea schimbării în registru este pe rolul Tribunalului.

3. Cât durează procesarea pentru ca Dan Barna să apară în acte? 
Înregistrarea în registru este încă în așteptare din cauza unei contestații introduse în anul 2017. Contestația a fost respinsă la instanța de fond (Tribunalul București) și dispusă înregistrarea în Registru, dar s-a intentat recurs, iar acesta nu este încă finalizat de Curtea de Apel. Termenul final de pronunțare este pe 13 martie 2019, după ce a fost amânată în repetate rânduri, inclusiv pe 6 martie 2019.

4. Ce se întâmplă cu semnăturile adunate până acum? 
Până la decizia definitivă a ICCJ de sâmbătă, 9 martie, continuăm strângerea de semnături pentru Alianța 2020 USR PLUS, suntem aproape de pragul de 200.000 de semnături. Vă mulțumim pentru sprijin și contăm în continuare pe mobilizarea voastră.

5. Ce veți face mai departe?
Vom contesta decizia BEC la Înalta Curte de Casație și Justiție și așteptăm o hotărâre în cursul zilei de sâmbătă. Suntem ferm convinși că dreptatea și argumentele juridice sunt de partea noastră și că judecătorii ÎCCJ vor repara abuzul comis de BEC astăzi. Și vom merge înainte indiferent de obstacole.

Vă mulțumim pentru susținerea arătată astăzi. Reacțiile voastre ne dau speranță că împreună vom recâștiga democrația. Celor de la guvernare le este frică de noi. Am văzut acest lucru în repetate rânduri. Știm că suntem pe drumul cel bun”, se precizează pe pagina Facebook a Alianței USR PLUS.

Biroul Electoral Central a decis că alianța USR-PLUS nu poate intra în alegeri, iar cele două partide vor fi nevoite să meargă separat.

Citește și: Alegeri 2019: Biroul Electoral Central a RESPINS alianţa USR-PLUS