Alianţa reacţionează la criticile lui Trump: Utilitatea NATO este incontestabilă

Utilitatea NATO este 'incontestabilă' în fața noilor amenințări, a declarat miercuri generalul Petr Pavel, care conduce cea mai înaltă instanță militară a Alianței Nord-Atlantice, ca răspuns la criticile președintelui ales al SUA, Donald Trump, care a afirmat că NATO este o organizație 'învechită'.

18 ian. 2017, 16:29
Alianţa reacţionează la criticile lui Trump: Utilitatea NATO este incontestabilă

‘Sunt ferm convins că NATO este în prezent la fel de utilă cum era înainte (…), organizația se adaptează la noua situație’, a declarat șeful comitetului militar al NATO în cadrul unei conferințe de presă la Bruxelles. ‘Putem discuta în mod evident amploarea, profunzimea și ritmul de adaptare’ la noile amenințări asupra securității aliaților, ‘însă cred că utilitatea NATO nu poate fi contestată’, a insistat generalul.

Generalul Petr Pavel a făcut aceste declarații după o reuniune a comitetului militar al NATO, din care fac parte șefii Statelor-Majore ale celor 28 de țări membre ale Alianței Nord-Atlantice.

Șefii Statelor-Majore, a subliniat el, au convenit asupra ‘importanței’ reluării dialogului militar cu Rusia, în contextul tensiunilor puternice între Moscova și Occident privind conflictul ucrainean.

Citeşte şi Klaus Iohannis: Politica externă şi de securitate a României va rămâne pe aceleaşi coordonate esenţiale

‘Oferta noastră este pe masă, așteptăm acum un răspuns din partea Moscovei’, a spus generalul Pavel, referindu-se la o nouă încercare din 2015 de a relua discuțiile cu generalul Valeri Gherasimov, șeful Statului-Major al forțelor armate ruse.

Pentru a transmite Moscovei mesajul NATO privind această nouă ofertă de dialog, ‘i-am contactat pe omologii mei ruși aici, la Bruxelles, de cel puțin cinci ori, ultima dată săptămâna trecută’, a spus șeful celei mai înalte instanțe militare a Alianței.

Este vorba în primul rând să se pună bazele unui dialog, să se ‘creeze un minim de încredere’, a declarat generalul, considerând esențial să se poată aborda chestiuni precum ‘reducerea riscurilor’ și ‘transparența’, inclusiv cu privire la exercițiile militare.