Evită sursele de oxalați
Oxalații reprezintă o jumătate din compoziția pietrelor apărute la rinichi. Prin evitarea alimentelor care conțin oxalați îți reduci riscul de calculi renali sau mărirea celor existenți. Nu numai spanacul are oxalați, ci și alte legume, fructe, cereale, nuci. Evită:
-fasolea, sfecla, varza roșie, țelina, vinetele, porumbul, cartofii dulci;
-caisele, smochinele, kiwi, căpșunile, rubarba;
-migdalele, caju, alunele, semințele de susan, semințele de floarea-soarelui, semințele de mac;
-băuturile carbogazoase, cafeaua instant;
-ciocolata,
– lintea, grâul, pâinea, ovăzul, pastele.
Pont
Bea maximum 2 cești de cafea sau de ceai verde, negru pe zi.
Mai puțin sodiu
Sodiul stimulează rinichii să excrete o cantitate mai mare de calciu în urină. O concentrație mare de calciu poate forma săruri împreună cu oxalații și fosforul, ceea ce duce la alcătuirea de pietre la rinichi. Prin scăderea aportului de sodiu din alimentație te ții departe de litiaza renală și ajuți corpul să elimine singur calculii de dimensiuni mici.
Știai că…
…75% din aportul de sodiu provine din alimente procesate? Gătește mai des și ocolește alimentele de tip fast-food, conservele, produsele care conțin bicarbonat de sodiu, praf de copt, monoglutamat de sodiu.
Proteinele animale și purinele
Purinele sunt compuși care se găsesc în corp, chiar și în ADN, în alimente. Acestea pot fi tranformate de corp în acid uric. De aceea, o cantitate mare de purine în corp poate crește concentrația de acid uric în urină, ceea ce poate să ducă la formarea de pietre la rinichi.
Și proteinele animale pot favoriza apariția de calculi renali, prin creșterea excreției de calciu și acid uric în urină. Dacă ai mai avut pietre la rinichi în trecut încearcă să mănânci mai puține alimente care conțin proteine animale sau purine:
-carne de vită, porc, miel, rață, pasăre;
-fructe de mare, macrou, sardine, creveți;
-ouă, lactate, brânzeturi, drojdie de bere.
Diabetul și obezitatea, cauze posibile ale litiazei renale
Îngrășarea este și ea o cauză a pietrelor la rinichi, deoarece un indice de masă corporală mare este semn că în urină se excretă o cantitate mare de oxalați.
Rezistența la insulină care duce la instalarea diabetului, poate crește cantitatea de calciu din urină, ceea ce face să se numere printre factori de risc ai litiazei renale.
Află mai multe despre remediile eficiente pentru calculii renali AICI.