Alimentele congelate, un PERICOL pentru sănătate. Ce au descoperit comisarii OPC

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a derulat, recent, mai multe controale privind modul de respectare a prevederilor legale în domeniul protecţiei consumatorilor, referitoare la conformitatea, comercializarea şi modul de etichetare al produselor alimentare comercializate sub formă congelată. În total, la nivel naţional, au fost controlaţi 671 de operatori economici. Din aceştia, la aproape trei sferturi au fost constatate diferite deficienţe grave.

09 oct. 2014, 09:05
Alimentele congelate, un PERICOL pentru sănătate. Ce au descoperit comisarii OPC

Comisarii Protecţiei Consumatorilor au găsit carne congelată care, deşi se încadra în termenul de valabilitate, prezenta un miros neplăcut şi suprafaţă lipicioasă, semn că ori fusese decongelată şi recongelată, ori fusese depozitată în condiţii improprii, potrivit cugetliber.ro.

Mai mult decât atât, în congelatoarele mai multor magazine au fost găsite, pulpe de pui, găini congelate, aluat pentru pizza congelat, toate expirate. Pe lângă faptul că erau serviţi cu produse expirate, în numeroase cazuri, clienţii erau şi furaţi la cântar. De exemplu, a fost găsit file de pangasius care, după decongelare, ar fi trebuit să aibă aproximativ 720 de grame, dar, în realitate, ajungea la 580 de grame. Acelaşi lucru a fost descoperit şi la pipotele de pui provenite din Spania şi la burta de vită porţionată şi ambalată, unde lipseau la gramaj chiar şi 250 – 260 de grame.

CITEŞTE ŞI: ŞTIŢI CE MÂNCAŢI? Invazie de salam Victoria şi cârnaţi olteneşti făcuţi în Polonia

Cel mai grav este atunci când se află încă la vânzare produse care au suferit decongelări şi congelări repetate, deteriorându-se calitatea lor. Acestea pot pune în pericol sănătatea şi chiar viaţă consumatorilor. Spre exemplu, într-un magazin, au fost găsite mai multe cutii de îngheţată dezgheţată care fusese recongelată, iar în altul micii nevânduţi ziua erau recongelaţi noaptea şi decongelaţi dimineaţa.

CITEŞTE ŞI: Cum se injectează carnea de porc. Volumul muşchiului de porc SE TRIPLEAZĂ, după ce a fost prelucrat VIDEO