Alimentele de bază, cu TVA ZERO! Măsurile discutate în Guvern, la propunerea PSD

După valul de scumpiri în toate domeniile, Guvernul Ciucă se gândește la soluții. Astfel, Executivul ia în calcul să introducă o cotă de TVA zero la alimentele de bază.

13 ian. 2022, 10:41
Alimentele de bază, cu TVA ZERO! Măsurile discutate în Guvern, la propunerea PSD

Alimentele de bază, cu TVA ZERO! Guvernanții vor, de asemenea, supra-impozitarea profitului ”excepțional” realizat de furnizorii de gaze și energie electrică în 2021. Propunerea acestor schimvări a pornit de la  PSD și a fost avansată chiar de președintele formațiunii, Marcel Ciolacu. În prezent, TVA la aceste alimente este de 9%.

Alimentele de bază, cu TVA ZERO! Măsurile discutate în Guvern, la propunerea PSD

PSD, în frunte cu Marcel Ciolacu, cere ca măsurile anunțate de premierul Ciucă – scăderea TVA pentru energie la 5% (de la 19%) și compensarea contravalorii certificatelor verzi din facturi – să intre în vigoare de la 1 februarie, nu de la 1 aprilie cum a fost anunțat inițial.

Măsură urmează să fie discutată cu Comisia Europeană și rămâne de văzut dacă instituția va accepta o astfel de propunere. Prin alimente de bază ne referim la carne, ulei, făină, lactate și ouă.

Și Polonia trece printr-o criză similară. Ce măsuri au luat autoritățile din Varșovia

Polonia a fost, de asemenea, lovită de criza energetică din Europa, care a început anul trecut, când ridicarea restricțiilor COVID-19 a impus cereri uriașe pentru stocurile epuizate de gaze naturale. În luna decembrie a anului trecut, țara a înregistrat o inflație anuală de 8,6%, cea mai mare creștere din ultimele două decenii.

Citește și: Nicolae Ciucă, anunţ de ultimă oră despre compensarea medicamentelor pentru pensionari. „Vom creşte azi plafonul veniturilor”
Creșterea rapidă a prețurilor a afectat bugetele gospodăriilor, aducând și bătăi de cap pentru guvern. Autoritățile poloneze și-au construit popularitatea în mare măsură pe creșterea nivelului de trai al polonezilor, prin beneficii sociale generoase, scrie Reuters.

”(Programul) este menit să lase cât mai mulți bani în portofelele polonezilor”, a declarat Mateusz Morawiecki într-o conferință de presă. Premierul a spus că măsurile anti-inflație vor costa bugetul 15-20 de miliarde de zloți (3,74-4,99 miliarde de dolari).

Măsurile, dintre care mai multe au fost anunțate anterior, includ o reducere la zero a TVA-ului la produsele alimentare de bază, la gazele naturale și la îngrășămintele folosite în agricultură, reduceri drastice ale TVA-ului la combustibil, de la 23% la 8%, dar și scăderi ale taxelor la încălzire și electricitate.

Citește și: Premierul Ciucă dezvăluie cum se pregăteşte Guvernul pentru valul 5: „Se extinde capacitatea de testare, cea de tratament ambulatoriu şi se stabilesc protocoale noi de tratament”