Alimentele pe care nu trebuie să le congelezi niciodată. Chef Joseph Hadad a făcut lista

Din dorința de a combate risipa alimentară, dar și pentru că vor să se bucure mai mult timp de preparatele pe care le-au gătit, majoritatea gospodinelor au obiceiul de a congela mâncarea. Cu toate acestea, foarte puține știu care sunt alimentele pe care nu trebuie să le congeleze niciodată. Astfel, chef Joseph Hadad a făcut o listă cu alimentele care nu ar trebui să ajungă niciodată în congelator.

28 iun. 2023, 10:05
Alimentele pe care nu trebuie să le congelezi niciodată. Chef Joseph Hadad a făcut lista
Alimentele pe care nu trebuie să le congelezi niciodată.

Alimentele pe care nu trebuie să le congelezi niciodată. Mai mult, chef Jospeh Hadad a dezvăluit și motivul pentru care nu este indicat ca aceste alimente să fie congelate.

Citește și Chef Joseph Hadad a dezvăluit secretul cartofilor prăjiți perfect. Trucul prin care devin crocanți

Alimentele pe care nu trebuie să le congelezi niciodată

Celebrul bucătar le atrage atenția gospodinelor că atunci când fac mâncare în cantități mari, încălzirea acesteia trebuie să fie făcută în porții mici și în niciun caz nu trebuie încălzită toată cratița.

Cât despre conservarea alimentelor prin congelare, Joseph Hadad a foerit pe blogul său personal câteva sfaturi prețioase pentru gospodine.

”V-am spus adesea despre dorința mea de a nu risipi alimentele și despre cum putem păstra mâncare mai multă vreme prin congelare. Da, mâncarea deja gătită. (..) Sigur că o ciorbă sau o tocană pot fi mâncate câteva zile la rând fără probleme, așa cum se întâmpla în copilăria noastră.

Un sfat bun în acest caz, însă, este să încălziți mâncarea doar pe porții, atunci când aveți nevoie, nu întreaga cratiță, pentru că încălzirea repetată va altera atât gustul, cât și textura preparatului. Iar dacă nu vreți să mâncați același lucru câteva zile, atunci puteți congela”, a scris chef Hadad.

De asemenea, chef Hadad le recomandă gospodinelor congelarea mâncării pe porții, nu neapărat individual.

”Congelarea ar trebui făcută pe porții. Iar dacă sunteți o familie de 3-4 persoane, atunci porțiile nu ar trebui să fie neapărat individuale, ci porții de o masă pentru toți.

Porțiile individuale pot ocupa mai mult loc în congelator și, dacă folosiți recipiente de plastic, și mai multe vase. Însă puteți congela alimentele porționate și în pungi de plastic, chiar și supa.

Puneți punga deschisă într-un bol cu marginile pungii ca o manșetă pe buza bolului și turnați supa în pungă. Când s-a umplut bolul, ridicați marginile și înnodați punga”, a subliniat Joseph Hadad.

Mai mult, cheful a ținut să precizeze că sosurile pe bază de smântână sau unt vor avea de suferit dacă sunt congelate.

Totodată, Joseph Hadad a dezvăluit că mâncărurile deja prăjite nu sunt bune de congelat pentru că la dezghețare, partea crocantă a mâncărurilor congelate își va schimba textura, vor fi moi și apoase.

”Dar nu totul poate fi congelat. De exemplu sosurile pe bază de smântână sau unt nu sunt tocmai pretabile pentru congelare pentru că la decongelare textura lor va fi una complet diferită. Nici salatele nu merg congelate.

Legumele proaspete pot fi congelate doar dacă plănuiți să le folosiți apoi la gătit, pentru că altfel vor fi prea moi și apoase pentru a fi consumate crude. Iar dacă vreți să vă pregătiți astfel legumele pentru mâncăruri ulterioare, aveți grijă să le puneți în pungi diferite pentru legume diferite.

Și mâncărurile deja prăjite nu sunt bune de congelat, pentru că la dezghețare, exact ceea ce este mai bun, partea crocantă, va fi moale și apoasă. Congelatorul nu este o gaură neagră fără fund. Așa că periodic folosiți din ce ați pus la congelat. Și nu puneți la congelator mâncarea care nu v-a plăcut. Dacă nu v-a plăcut acum, nu vă va plăcea nici mai târziu și nu faceți decât să ocupați locul din congelator degeaba”, a mai scris celebrul chef.

 

Citește și Alimentele pe care trebuie să le consumi neapărat în post. Chef Joseph Hadad: ”Uneori este bine să mai renunțăm la mâncărurile bogate în carne”