Alimentul benefic de pe masa de Crăciun. Previne bolile cronice și cancerul, însă consumat în exces devine TOXIC

Desi sunt indicate pentru consum si au o serie de beneficii importante pentru organism, anumite tipuri de masline vandute in comert contin o serie de substante nocive.

23 dec. 2021, 11:02
Alimentul benefic de pe masa de Crăciun. Previne bolile cronice și cancerul, însă consumat în exces devine TOXIC

Alimentul benefic de pe masa de Crăciun este un aliment cu numeroase beneficii pentru sănătate. Previne bolile cronice și cancerul, dar dacă este consumat în exces poate deveni toxic pentru organism. Alimentul benefic de pe masa de Crăciun. Previne bolile cronice și cancerul, însă consumat în exces devine TOXIC

Greşeala majoră pe care o fac toate gospodinele atunci când prepară salata boeuf
Acest aliment este consumat din cele mai vechi timpuri, fiind considerat unul dintre minunile naturii.

Alimentul benefic de pe masa de Crăciun este bogat în vitamine și acizi grași Omega 3, Omega 6 și Omega 9. Este vorba despre măsline.

Măslinele, alimentul benefic de pe masa de Crăciun. Previne bolile cronice

Măslinele sunt printre alimentele consumate de Crăciun, simple, ca aperitiv sau pentru salata de boeuf. Ele conțin compuși fenolici importanți, precum oleuropeina și oleocantalul, responsabili cu gustul amărui. Cele doua substanțe se numără printre cei mai puternici antioxidanți din natură, care alături de vitamina E și carotenoizii  joacă un rol vital în prevenirea cancerului, inflamatiilor, bolilor coronariene, afecțiunilor nervoase degenerative și a diabetului, scrie sfatulmedicului.ro

Măslinele, alimentul benefic de pe masa de Crăciun este bogat în vitamina D, calciu și fosfor. Aceste substanțe ajută în prevenirea ahitismului la copii și a osteoporozei la adulți.

Pe lângă toate aceste beneficii, grăsimile din măsline ajută și la reglarea nivelului de colesterol din organism.

Cum să nu te îngraşi de sărbători. Trucuri de la Carmen Brumă: „Temperaturile scăzute forţează corpul să intensifice arderile”

Alimentul benefic de pe masa de Crăciun. Consumat în exces devine TOXIC

Chiar dacă măslinele, alimentul benefic de pe masa de Crăciun are multe beneficii pentru sănătate, consumat în exces devine toxic.

Ele pot conține minerale precum sulf, litiu, bor și staniu. Cu toate acestea, cantitatea acestor minerale din măsline este, în general, cu mult sub limita legală. Prin urmare, acest fruct este considerat sigur.

Medicii ne recomandă să un consumăm mai mult de cinci măsline pe zi, deoarece ele sunt bogate în calorii.

Măsline toxice: cum îți dai seama dacă măslinele sunt toxice

Masline toxice: desi sunt indicate pentru consum si au o serie de beneficii importante pentru organism, anumite tipuri de masline vandute in comert contin o serie de substante nocive, care pot provoca probleme de sanatate. Din acest motiv alegerea lor trebuie facuta cu o consultare amanuntita a etichetei.

Printre beneficiile aduse de maslinele netratate se numara prevenirea bolilor cronice, mentinerea integritatii membranelor celulare, asigurarea aportului zilnic optim de micronutrienti, tratarea constipatiei, reglarea colesterolului in organism sau combaterea inflamatiilor in corp.

In plus maslinele sunt indicate celor care isi doresc sa scada in greutate si celor care sufera de alergii. Afla cum iti dai seama daca urmeaza sa cumperi masline toxice sau masline bune.

Un studiu realizat de Asociatia Pro Consumatori a analizat 20 de sortimente prezente pe piata romaneasca. La nivel general s-a descoperit ca 40% din maslinele din comert sunt colorate artificial.

De asemenea, acestea contin in medie 9 tipuri de aditivi alimentari. In general incearca sa eviti maslinele care au E202 in compozitie, sau sorbat de potasiu. Acesta este un conservant care poate irita pielea, ochii si mucoasele. Masline toxice sunt si cele care contin E270, sau acid lactic, folosit in general tot pe post de conservant.

Potrivit Asociatiei Pro Consumatori, multe masline din comert au in compozitie si E579, sau gluconat feros. Acesta este un stabilizator artificial folosit in general in oxidarea maslinelor verzi, pentru ca acestea sa devina negre. Gluconatul feros poate insa provoca leziuni la nivelul esofagului si al stomacului.

Masline toxice sunt si cele care contin E585, sau lactat feros. Acesta este tot un stabilizator care provoaca aceleasi reactii adverse ca si gluconatul feros.

Evitati de asemenea si maslinele care au un continut ridicat de sare. Unele dintre ele au 7 grame/ 100 de grame, in conditiile in care Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda un consum de sare de 5 grame pe zi.