Alpinistul Horia Colibăşanu vrea să devină primul român care cucereşte vârful Kangchenjunga

Alpinistul Horia Colibăşanu va pleca, joi dimineaţă, într-o expediţie în care va încerca escaladarea vârfului Kangchenjunga, al treilea ca înălţime din lume, după Everest şi K2, având o altitudine de 8.586 metri, relatează Mediafax.

RomaniaTV.net
04 apr. 2012, 10:56
Alpinistul Horia Colibăşanu vrea să devină primul român care cucereşte vârful Kangchenjunga

„Sper ca în două săptămâni să ajungem la baza muntelui, după care urmează o perioadă de aclimatizare, apoi în aproximativ o lună să ne pregătim de ascensiunea finală. Kangchenjunga este considerat a fi cel mai periculos vârf din lume, conform statisticilor de după anul 2000. Sper să fiu primul român care cucereşte acest vârf. Va fi o expediţie fără oxigen suplimentar pentru că eu consider că în acest mod astfel de acţiuni devin sportive. Multe federaţii de alpinism din lume consideră folosirea oxigenuluii suplimentar dopaj, diferenţa fiind foarte mare. Spre exemplu, pe Everest au urcat aproximativ 3000 de oameni, dar doar 100 au făcut-o fără oxigen suplimentar”, a declarat Colibăşeanu, într-o conferinţă de presă.

Delegaţia care va încerca să escaladeze vârful Kangchenjunga este compusă din doi români, Colibăşanu fiind însoţit de Adrian Văleanu, un slovac, doi spanioli şi doi italieni.

Ascensiunea se va face din Nepal, pe partea sud-vestică a muntelui. Între tabăra de bază şi vârf vor fi stabilite încă patru tabere intermediare, la altitudinile de 6200 m, 6650 m, 7200m şi 7700m.

Ca element de noutate al acestei a şasea expediţii a lui Horia Colibasanu pe un vârf de peste 8000 de metri îl constituie posibilitatea de fi urmărit în timp real traseul pe site-ul www.horiacolibasanu.ro şi pe pagina pe www.facebook.com/horiacolibasanu prin intermediul unui sistem numit Spot.