Dezvăluiri cutremurătoare la Webdidactica. Cât de ușor se instalează dependența, ce trebuie să știe părinții și profesorii despre accesul tinerilor la substanțele interzise ori cum se poate interveni corect pentru tratarea dependențelor – acestea sunt doar câteva dintre întrebările care și-au găsit răspuns în cadrul Conferinței „Conștient nu dependent – Educația, prima linie în lupta antidrog”, organizată de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României. Evenimentul face parte din seria de acțiuni incluse în programul campaniei naționale antidrog: „Conștient, nu dependent” și a reunit, într-o dezbatere opiniile unor specialiști din educație, sănătate, prevenție și recuperare.
Nevoia unor intervenții rapide și concrete în special în domeniul prevenției, prin informare și educație, a fost sugerată chiar de un fost consumator, reabilitat, care a împărtășit o parte din experiențele pe care drogurile le pot aduce în viața unui adolescent.
„Am fumat primul joint la 14 ani. La 18 ani eram arestat pentru trafic de droguri!”, declară azi, după aproape 8 ani de abstinență Lucian Ibănescu. Doar că suferințele trăite din cauza consumului au continuat astfel încât la 19 ani a cunoscut experiența unei clinici psihiatrice, iar la 20 de ani, urcând la volan sub influența drogurilor, Lucian a produs un accident soldat cu moartea unui om: „Eu stau astăzi în fața voastră responsabil de moartea cuiva, din cauză că la 14 ani am ales să pun un joint în gură.”
Lucian Ibănescu a subliniat că educația și informarea, atât în rândul copiilor și tinerilor, dar mai ales în rândul părinților și profesorilor, sunt puncte esențiale de combatere a fenomenului în societate. Discursul său a reflectat extrem de clar faptul că pentru adolescenți mediul poate avea influențe nefaste în acest sens, la fel și internetul, iar lipsa unor informații care să constracareze atracțiile experimentelor vârstei poate fi fatală: „Am fumat primul joint la 14 ani, la balul bobocilor! Nici nu știam cum să ne facem o țigară și la o simplă căutare pe Youtube am găsit un tutorial al unuia din artiștii noștri preferați, un tutorial despre cum să ne facem, cum să ne rulăm o țigară și aia a fost prima mea experiență.”
Tânărul a subliniat că lipsa unei informării clare, privind accesul, obiceiurile de consum și efectele acestora îi pun în situații critice pe părinți: „Educația e necesară și pentru părinți. Eu vin dintr-o generație în care vreau să știți că în 6 ani de consum n-am auzit niciodată de cineva care să fi lăsat de droguri. N-am avut decât o singură campanie de prevenire în 12 ani de școală, iar părinții mei n-au avut nimic. Mama mea a ajuns în punctul în care a căutat pe Google: „copilul meu se droghează, ce să fac?” și asta n-a dus-o asta nicăieri.”
În ceea ce privește consecintele consumului de droguri, Lucian a povestit că acestea nu apar imediat. Tânarul a vorbit despre faptul ca într-o prima etapă nimic nu te alertează că ai o problemă. Dar asta nu înseamnă că ele nu există, iar efectele sunt distrugătoare: „Ultimul an de dependență l-am petrecut într-un apartament în mizerie, singur, izolat, începusem să am atacuri de panică, aveam 5 dosare penale, aveam impresia că toată lumea mă urmărește, mi-era frică, am fost condamnat, deja eram sub supraveghere. Trăiam o viață lipsită de speranță și asta m-a dus inclusiv la o tentativă de suicid: am vrut să mă arunc de pe un bloc!”
Lucian a avut șansa unei reabilitări complete, iar cu sprijinul celor apropiați își reconstruiește acum tot ceea ce consumul de droguri a distrus la un moment dat. Și-a definitivat studiile, este căsătorit și proaspăt tătic. A răspuns invitației de a participa la această conferintță pentru a împărtășii experientele sale convins fiind că este nevoie de implicare, de educație, de strategii terapeutice – lucruri care pentru mulți consumatori nu există: „Am un sentiment de mare încântare, vreau să știți lucrul ăsta, ca de la cineva căruia i-ați lipsit atât de mult și în familia căruia prevenirea a lipsit de atât de mult. Nu pot decât să fiu extraordinar de bucuros că faceți asta, că o fundație întreagă, Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, organizează acțiunea și aveți un punct atât de fain. Îmi place și titlul, ador: „Conștient, nu dependent!” – și sunt atât de bucuros să văd că că o faceți și sunt onorat că sunt cu voi astăzi aici”.
În cadrul Conferinței au fost abordate teme sensibile din categoria strategiilor Antidrog, precum: educația începută „de la firul ierbii”, în scoli și licee, conștintizarea fenomenului, eliminarea stigmatizării sociale a consumatorilor ori strategiile terapeutice corecte. Experiențele lui Lucian Ibănescu au confirmat faptul că o mobilizare de forțe și o aplicare corectă a metodelor de combatere pot avea rezultate: „La sfârșitul dependenței, nu eram în stare să văd dincolo de ziua de mâine, deci dacă ar fi să vă las cu un singur gând: aș spune tuturor celor care sunt aici sau care se uită că există speranță, oricât ar fi de greu situația asta și noi vorbim astăzi despre cât de cumplită e și cât de mare e și cu toții știm că așa e, dar chiar și așa există speranță cu tot ce se întâmplă.”
În cadrul campaniei naționale, inițiate de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, a fost lansat și programul de voluntariat „Conștient, nu dependent”, destinat tuturor celor care doresc să se implice în construirea unei rețele naționale de prevenție și susținere. Profesori, părinți și elevi sunt invitați să devină parte din această comunitate activă, contribuind la organizarea și promovarea acțiunilor locale. Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României va desfășura la nivel național Campania „Conștient, nu dependent”, între acțiunile acestui proiect național fiind incluse: lansarea unor hărți digitale, organizarea de întâlniri lunare și realizarea și publicarea unui ghid practic antidrog pentru părinți.