Ambasada Ucrainei la Bucureşti reacţionează după declaraţiile făcute de fostul ministru Andrei Marga: „Sunt inacceptabile în nicio circumstanţă”

Ambasada Ucrainei la Bucureşti şi foşti miniştri de Externe au reacţionat după ce Andrei Marga, fost ministru de Externe şi al Educaţiei, a declarat că războiul s-ar sfârşi dacă Ucraina ar ceda bucăti din teritoriul său României, Poloniei, Ungariei si Rusiei.

18 sept. 2022, 09:00
Ambasada Ucrainei la Bucureşti reacţionează după declaraţiile făcute de fostul ministru Andrei Marga: „Sunt inacceptabile în nicio circumstanţă”

Ambasada Ucrainei la Bucureşti reacţionează după declaraţiile făcute de fostul ministru Andrei Marga la Alba Iulia.

Ambasada Ucrainei la Bucureşti: Regretăm că fostul ministru Andrei Marga face declaraţii care pun sub semnul întrebării principiile de bază ale dreptului internaţional

Citeşte şi Andrei Marga discurs şocant la adresa Ucrainei. „Acolo mai e mult până la democraţie. Ţara ar trebui să cedeze teritorii către România, Rusia, Ungaria şi Polonia”

Ambasada Ucrainei la Bucureşti consideră inacceptabile declaraţiile făcute de fostul ministru Andrei Marga vineri, la Alba Iulia.

”Regretăm că fostul ministru Andrei Marga al unui stat european și democratic face declarații care pun sub semnul întrebării principiile de bază ale dreptului internațional, în special inviolabilitatea frontierelor. Asigurarea respectului deplin pentru aceste principii este baza securității și stabilității pe continent.

Asemenea declarații sunt inacceptabile în nicio circumstanță. Acestea reprezintă o abatere deosebit de flagrantă într-un moment în care Ucraina își apără eroic independența sa și securitatea întregii Europe”, se arată în comunicatul instituției, publicat pe Facebook.

Şi foştii deţinători ai portofoliului Externelor Teodor Baconschi şi Adrian Cioroianu au reacţionat după ce Andrei Marga a declarat că războiul s-ar sfârşi dacă Ucraina ar ceda bucăti din teritoriul său României, Poloniei, Ungariei si Rusiei.

”Încalc punctual o regulă pe care mi-am impus-o: să nu spun/scriu niciodată ceva critic despre (totuşi) puţinii compatrioţi care au avut privilegiul şi responsabilitatea de a conduce Diplomaţia românească după 1989.

Mi s-a părut elementar ca, între foştii miniştri de Externe, să existe solidaritate şi preţuire reciprocă, mai presus de clivajele politice sau ideologice: în fond, ei au reprezentat în restul lumii o singură ţară şi o singură naţiune.

Declaraţiile recente ale d-lui Andrei Marga despre posibila soartă a Ucrainei sunt însă lamentabile şi scandaloase. Chiar nu ne mai putem imagina Europa ca pe un tort teritorial pe care şi-l împart, cu preţul unor războaie sălbatice, diverşi dictatori descreieraţi. Domnule Marga, încercaţi să trăiţi în secolul 21 şi respectaţi, măcar prin tăcere, efortul generaţiilor post-belice şi post-comuniste de a construi un proiect european definit prin pace şi democraţie”, a scris Baconschi pe Facebook.

Şi Adrian Cioroianu îl critică la rândul său pe fostul ministru Andrei Marga pentru declaraţiile făcute vineri, la Alba Iulia.

„Era absolut firesc ca și România să aibă porția ei de iliberali, de oameni care să rezoneze la ce spune Viktor Orban sau Vladimir Putin. E bine să știm fiecare ce gândește, iar din acest punct de vedere, la rândul meu mă gândesc la Andrei Marga mai puțin ca la un fost ministru și mai mult ca la un profesor.

Cât era ministru, știe că toate guvernele României, România susține Carta ONU, potrivit căreia modificările de granița nu se fac în maniera pe care o încearcă Putin. A pleca de la fantasma că dacă dai unui vecin agresiv o bucată de teren îl vei mulțumi, istoria a demonstrat că ne înșelăm. Dacă unui stat agresiv îi faci o cedare, va deveni și mai agresiv.

Mai e și fantasma neutralității, că România nu are ce căuta, că nu e treaba noastră. Treaba noastră e pentru că e vorba de valorile pe care statul român le-a construit de 30 de ani. Istoria arată că ori de câte ori am încercat să rămânem neutri în această zonă, pur și simplu nu ne-a ieșit.

De pe vremea lui Carol I până la Ceaușescu, care uneori semnala stânga și o lua dreapta. Legat de guvernele în care Marga a fost parte, poziția României e împotriva sferelor de influență. Politic, diplomatic, vorbim de alianțe, nu de sfere de influență. E mare diferență între ele”, a explicat Adrian Cioroianu la Digi 24.

Reamintim că profesorul Andrei Marga, fostul rector al Universității Babeș-Bolyai, a declarat în cadrul unui eveniment desfășurat la Alba Iulia că Ucraina ar trebui să împartă părți din teritoriu către Romania, Rusia, Ungaria și Polonia.

„Suntem într-o situație absolut specială și o supun cu toată răspunderea, Ucraina este în frontiere nefirești. Ea trebuie să cedeze teritorii Ungariei – Transcarpatia, Poloniei – Galiția, României – Bucovina și Rusiei – Donbasul și Crimeea. Sunt teritorii ale altor țări. Ne cramponăm, va fi conflict. Să fim foarte limpezi, cât timp nu se rezolvă printr-o discuție și cu America și cu Rusia, Germania, Ucraina și cu China și nu se va ajunge la un acord, nu va fi liniște în Europa. Nefiind liniște, democrația va suferi”, a spus Andrei Marga, la Târgul de Carte de la Alba Iulia.

Acesta consideră că mai consideră că „ar trebui ca supraputerile Statele Unite, China, Rusia și Uniunea Europeană să aibă o înțelegere pentru o nouă structură de securitate în Europa și în lume”.

Fostul ministru a mai spus că este un cunoscător al situaţiei din Ucraina în condițiile în care a fost la un moment dat responsabilul cooperării cu această țară din partea Guvernului României.

”Acolo mai e mult până la democrație, acolo la ora actuală partidele sunt interzise, televiziunile sunt sub controlul uneia dintre ele. Acolo sunt oameni foarte bogați care pleacă cu banii din țară. O țară din care marea parte a oamenilor pleacă cu bani, cu tot, n-are cum să fie nici democrație, nici dezvoltată”, a mai spus Andrei Marga.

Citeşte şi Războiul din Ucraina s-ar putea extinde. Lukaşenko: „Occidentul formează acolo structuri de putere pentru o lovitură în Belarus”