Ambulanţele SABIF au parcurs într-un an peste 6 milioane de kilometri. Grasu: Înconjurul pământului de 155 de ori

Maşinile Serviciului de Ambulanţă Bucureşti - Ilfov au parcurs într-un an peste 6 milioane de kilometri, adică înconjurul pământului de 155 de ori, a declarat vineri dr Alis Grasu, managerul SABIF, la împlinirea a 111 ani de la înfiinţarea primului serviciu de salvare din România, adăugând că într-un an au fost 465.341 cazuri, mai mult de jumătate pentru probleme foarte grave. Potrivit medicului, la nivel naţional, ambulanţele au intervenit în peste cinci milioane de cazuri.

28 iul. 2017, 14:53
Ambulanţele SABIF au parcurs într-un an peste 6 milioane de kilometri. Grasu: Înconjurul pământului de 155 de ori

Medicul Alis Grasu a spus că salvările Capitalei au făcut peste şase milioane de kilometri, echipajele medicale mergând la 465.341 cazuri, din care 253.941 urgenţe medicale, cu 40.281 în spaţii publice.

„Lungimea Ecuatorului este 40.075 kilometri, iar distanţa de la Pământ la lună 384.400 kilometri. Astfel că salvările noastre au înconjurat pământul de 155 de ori sau au parcurs de 16 ori distanţa Pământ – Lună. Iar noi şi colegii de la toate serviciile de ambulanţă din România au fost solicitaţi la peste cinci milioane de intervenţii, doar într-un an. Este mult, este puţin, nu ştim. Dar ceea ce pot spune este că, în pofida oricărei greutăţi sau oricăror lipsuri, angajaţii din serviciile de ambulanţă, medici, asistenţi, ambulanţieri, personal din dispecerat, este continuu la datorie, sâmbătă, duminică, Paşti, Crăciun, Anul Nou, sărbători legale sau vacanţe”, a afirmat Alis Grasu de Ziua Naţională a Ambulanţei din România, care a început cu Imnul Ambulanţei, intonat de cei peste 500 de angajaţi veniţi din toată ţara să aniverseze împlinirea a 111 ani de la înfiinţarea acestui serviciu.

Citeşte şi: Tudose, despre achiziţionarea ambulanţelor: Înţeleg că erau pe când nu s-au zărit, azi le vedem şi nu sunt

Cele două mai probleme ale serviciilor de ambulanţă rămân, potrivit şefilor serviciilor de ambulanţă, parcul auto îmbătrânit şi lipsa de personal.

„Deficit personal da, este, cam între 28-46 la sută. Sperăm într-o o suplimentare cu 500 de posturi la nivelul Serviciilor de ambulanţă, Aşteptăm cu mare emoţie să se finalizeze şi procedura de ahiziţie a ambulanţelor, să se suplimenteze capacitatea de intervenţie, pentru că peste 70 % dintre ambulanţele din Bucureşti au norma de casare îndeplinită, dar sunt în stare de funcţonare”, a mai spus doctoriţa Grasu, precizând că 14 maşini au între 14-16 ani.

Şi deficitul de personal este acum în atenţia Ministerului Sănătăţii. „Se lucrează la un memorandum pentru a deschide noi posturi”, a mai spus dr Grasu, potrivit news.ro..