Amendă de 50.000 de euro dacă nu renovezi casa. În plus, Directiva UE intrezice revânzarea

Proprietățile care nu respectă noile cerințe de eficiență energetică impuse prin Directiva UE EPBD nu vor putea fi vândute, iar amenda pentru nerespectarea acestei obligații poate ajunge până la 50.000 de euro, în Germania.

24 mai 2023, 11:28
Amendă de 50.000 de euro dacă nu renovezi casa. În plus, Directiva UE intrezice revânzarea

Directiva privind performanța energetică a clădirilor, care își propune să transforme toate casele europene cu emisii zero, impune proprietarilor de case existente obligația de a renova imobilele.

Directiva UE aprobată va obliga toți proprietarii de apartamente și case să efectueze renovări, scrie adevărul.ro.

Proprietățile care nu respectă noile cerințe de eficiență energetică impuse prin Directiva UE EPBD nu vor putea fi vândute, iar amenda pentru nerespectarea acestei obligații poate ajunge până la 50.000 de euro, în Germania.

Programul Casa Verde Fotovoltaice 2023. Fonduri pentru regiunea centru s-au epuizat în trei minute

Președintele Asociației Centrale pentru Locuințe din Germania critică Parlamentul European pentru noua directivă privind eficiența energetică a clădirilor vechi.

Axel Gedaschko a avertizat asupra amenzilor mari. „Dacă proprietarii refuză să efectueze renovarea obligatorie a proprietății, ei vor primi o amendă de până la 50.000 de euro”.

Aragazele, interzise în România. Anunţul controversat făcut de Uniunea Europeană

Experții spun că renovarea obligatorie este foarte costisitoare, între 80.000 de euro și 120.000 de euro pentru o casă. Se înlocuiesc ferestrele, se izolează tavanul de la subsol și mansarda, se înlocuiesc caloriferele și sistemul de încălzire.

„Directiva, așa cum este, este un dezastru pentru oamenii cu venituri mici și mijlocii, care reprezintă majoritatea chiriașilor”, a spus Axel Gedaschko.

Românii își vor putea repara casele cu bani europeni din 2023

Locuitorii din zonele rurale ale României se confruntă cu probleme finaciare serioase, care duc la condiții precare de viață. Foarte mulți români care locuiesc în sate nu au posibilitatea unui trai bun, iar de cele mai multe ori locuiesc în condiții greu de imaginat. Pentru aceste categorii de persoane, statul european acordă o sumă de bani cu scopul reparării locuințelor dărăpănate. Află mai multe detalii despre acest program.

Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a anunțat săptămâna trecută că sute de mii de români vor primi bani pentru renovarea caselor. Astfel, mai mulți cetățeni cu situații precare vor intra în posesia unor vouchere de la Uniunea Europeană.

Programul urmează să între în vigoare de anul viitor, după ce statul european dă acordul pentru alocarea fondurilor.

Voucherele au valoarea de 4000 de lei, bani pe care îi vor putea folosi pentru renovarea casei, de la materiale și până la servicii în acest scop, dar și pentru înlocuirea aparatelor electrocasnice, precum aragazul sau frigiderul.

Potrivit ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, țara noastră are în plan să obțină 600 de milioane de euro de la Comisia Europeană.

Tot Boloș a declarat că se așteaptă ca cerere să fie aprobată până la finalul acestui an, urmând ca primii bani să fie virați către românii în cauză de la jumătatea anului 2023. Cât despre românii care urmează să beneficieze de acești bani, ministrul a spus că va determina trei categorii de persoane cu situații materiale precare. O categorie o vor reprezenta familiile care au peste cinci copii, a doua românii care nu pot munci și a treia persoanele vârstnice, care au venituri foarte mici sau fără rude care să le sprijine. Potrivit evidențelor făcute de statul român, aproximativ 220.000 de români ar putea primi voucherele de ajutor european.