Amendă record la Antena 1. Emisiunea Acces Direct a primit cea mai mare sancţiune din ultimii 3 ani

Amendă record la Antena 1. Emisiunea Acces Direct a primit cea mai mare sancţiune din ultimii 3 ani, de 150.000 de lei, pentru ediţiile emisiunii din 22 decembrie 2020, 8 ianuarie 2021 şi 17 mai 2021.

13 iul. 2021, 20:00
Amendă record la Antena 1. Emisiunea Acces Direct a primit cea mai mare sancţiune din ultimii 3 ani
Emisiunea Acces Direct a primit cea mai mare sancţiune din ultimii 3 ani

Amendă record la Antena 1. Ediţiile controversate de la Acces Direct în care violenţa a tratată ca o glumă, sau ca o dovadă de dragoste, au fost dur sancţionate de CNA. Una este emisiunea în care cei din platou nu au luat în serios ameninţările aruncate la adresa unei femei – „Aşa se iubesc ei„, zicea Sorin Ovidiu Bălan. Femeia avea să fie ucisă câteva luni mai târziu.

În cea de-a doua emisiune care a intrat la amendă, o femeie era încurajată să-şi lase partenerul violent să-şi vadă copiii. L-a lăsat, iar femeia a fost bătută de faţă cu copiii.

Citeşte şi: Emisiunea „Acces Direct”, moderată de Mirela Vaida, aduce Antenei 1 o amendă uriaşă pentru discriminare

Mircea Toma: „Noi nu putem vorbi despre o relaţie de cauzalitate între ceea ce se s-a întâmplat în emisiuni, putem vorbi de complicitate şi instigare la crimă. E ca şi cum noi asistăm la spânzurătoare. Ce se întâmplă în emisiune este valorificarea unor stereotipuri care duc la moarte.

Tot formatul emisiunii este să exploateze tot ce este din senzaţional. Ameninţarea cu moartea e faptă penală, se petrece în studio. Modelul acestei emisiuni poate fi urmat de mai mulţi oameni din ţară.”

Amendă record la Antena 1

Cristina Pocora (şefa CNA), Valentin Jucan, Mircea Toma, Dorina Rusu, Oana Dincă şi Ionel Palăr au votat această amendă. Iniţial, Jucan a propus 50.000 de lei şi Toma 200.000 de lei (amendă maximă).

Au fost trei tururi de voturi şi, în cele din urmă, Jucan şi Toma s-au înţeles să aibă o propunere de 150.000 de lei – care a şi trecut. Şi preşedintele CNA, Cristina Pocora, a taxat ce s-a întâmplat în emisiuni, scrie Paginademedia.ro.

Cristina Pocora:  „Nu trataţi deloc serios şi responsabil acest fenomen al violenţei domestice. Invitaţii iau totul în râs, ba mai mult era sfătuit domnul agresor cum să facă, cum să procedeze, deşi s-au prezentat fotografii cu femeia agresată, cu vânătăi. Cumva, ea a fost privită cu scepticism. Toată construcţia emisiunii nu a făcut decât să facă să dea vina pe victimă. Au fost 17 reclamaţii pentru această ediţie. La celălalt caz au fost 112 reclamaţii!

Totul e o glumă. Sunt personaje, e iubire. Şi ajungem în situaţia în care o femeie şi copilul ei ajung victime şi apoi asistăm la un monolog în care toată lumea e vinovată, doar că noi la televizor întărim un stereotip că violenţa e din dragoste.”

Acestă emisiune nu are ce să caute la un post aşa cum este Antena 1”, a spus şi Valentin Jucan.