Amenzi mai mari pentru lipsa rovinietei valabile pe şoselele din România. Cum verifici dacă mai ai rovinietă valabilă

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional, un proiect de lege care prevede actualizarea cuantumului amenzilor contravenţionale pentru lipsa rovinietei valabile pe şoselele din România. Legea merge la promulgare.

29 iun. 2022, 16:19
Amenzi mai mari pentru lipsa rovinietei valabile pe şoselele din România. Cum verifici dacă mai ai rovinietă valabilă

Amenzi mai mari pentru şoferii care circulă fără rovinietă. Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, un proiect de lege care are ca obiect de reglementare modificarea anexei nr. 2 la Ordonanţa Guvernului nr.15/2002, în sensul actualizării cuantumului amenzilor contravenţionale pentru lipsa rovinietei valabile.

Astfel, cuantumul amenzii contravenţionale pentru autoturisme este de minim 275 de lei şi de maximum 550 de lei, pentru vehicule de transport marfă cu MTMA mai mică sau egală cu 3,5 tone de minim 950 de lei şi de maximum 1.900 de lei, iar pentru vehicule de transport marfa cu MTMA mai mare de 3,5 tone şi mai mică sau egală cu 7,5 tone – de minim 1.550 de lei şi de maximum 3.100 de lei, potrivit news.ro.

Citeşte şi: Încă o tragedie pe șoselele din România. Patru persoane au murit pe loc și cinci au fost rănite – FOTO & VIDEO

În cazul vehicule de transport marfa cu MTMA mai mare de 7,5 tone şi mai mică decât 12,0 tone de minim prinse fără rovienietă valabilă vor plăti amendă între 2.750 de lei şi 5.500 de lei.

Pentru vehicule de transport marfa cu MTMA mai mare sau egală cu 12,0 tone, cu maximum 3 axe (inclusiv) amenda este între 3.550 de lei şi 7.100 de lei, în timp ce pentru vehicule de transport marfa cu MTMA mai mare sau egală cu 12,0 tone, cu minimum 4 axe (inclusiv), între 5.950 de lei şi 11.900 de lei.

Pentru vehicule de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto) şi maximum 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto) prinse circulând fără rovinietă amenda poate varia între 1.550 de lei şi 3.100 de lei, iar pentru vehicule de transport persoane cu mai mult de 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto) între 2.750 de lei şi 5.500 de lei.

Citeşte şi: Decizie istorică în UE, e oficial! Vânzările de vehicule pe benzină şi diesel vor fi oprite

 

Cum verifici dacă mai ai rovinietă valabilă

CNAIR pune la dispoziţia şoferilor un serviciu prin care se poate verifica valabilitatea rovinietei în momentul căutarii, după numărul de înmatriculare și numărul de identificare (seria de șasiu).

VERIFICĂ VALABILITATEA ROVINIETEI AICI