Decizie istorică în UE, e oficial! Vânzările de vehicule pe benzină şi diesel vor fi oprite

Uniunea Europeană a făcut încă un pas înainte, pentru a renunța definitiv la mașinile pe benzină și motorină. În noaptea de marți spre miercuri, cele 27 de state membre UE au aprobat proiectul Comisiei Europene. 

29 iun. 2022, 09:27
Decizie istorică în UE, e oficial! Vânzările de vehicule pe benzină şi diesel vor fi oprite
Festivalul Saga a blocat traficul din nordul Capitalei. Haos în Bucureşti

În baza proiectului votat în urmă cu doar câteva ore, cu privire la reducerea emisiilor de CO2 la mașinile noi din Europa, s-a stabilit ca motoarele 100% electrice să fie impuse din anul 2035, potrivit presei internaționale.

Inițiativa a fost anunțată prima dată în iulie 2021.

Germania și Italia ar putea beneficia de niște derogări, state ce dețin fabrici de bolizi de lux, printre care Rolls Royce (BMW) și Ferrari. În plus, la nivelul UE se ia în considerare o undă verde pentru tehnologiile alternative, precum combustibilii sintetici și motoarele hibride reîncărcabile, dacă acestea fac posibilă atingerea obiectivului, de eliminare completă a emisiilor de gaze cu efect de seră, de la vehicule.

Final pentru motoarele termice, în Europa

Miniştrii Mediului din UE au aprobat o prelungire cu cinci ani a scutirii de obligaţiile de CO2 acordată producătorilor de „nişă” sau celor care produc mai puţin de 10.000 de vehicule pe an, până la sfârşitul anului 2035.

Această clauză este cunoscută drept „amendamentul Ferrari” și vizează în special mărcile de lux.

Tranziția către „electric” este obligatorie, susține Agnes Pannier-Runachet, ministrul francez pentru tranziține ecologică, în vreme ce Statele Unite ale Americii și China și-au asumat proiecte asemănătoare.

Tranziție masivă. Românii trec la mașini electrice

Din ce în ce mai mulți români vor să-și cumpere mașini „prietenoase cu mediul”. Inclusiv companiile din țara noastră au început tranziția la transportul „verde”, prin intermediul programului Rabla Plus, dedicat persoanelor juridice.

Persoanele juridice au luat cu asalt programul Rabla Plus, prin intermediul căruia Guvernul României oferă sprijin financiar companiilor care doresc să-și cumpere un autoturism electric. În mai, Ministerul Mediului a anunțat că bugetul alocat persoanelor juridice a fost epuizat în mai puțin de două ore de la startul sesiunii de înscrieri.