Americanii ne cer un nou acord cu FMI, respectarea statului de drept şi revizuirea Constituţiei

Duane Butcher, însărcinatul cu afaceri a.i. al Ambasadei SUA la Bucureşti, a declarat, într-un interviu acordat MEDIAFAX, că acordurile cu FMI sunt importante pentru stabilitatea şi predictibilitatea căutate de investitori. De asemenea, SUA urmăreşte cu mare atenţie revizuirea Constituţiei şi ne atrage atenţia că trebuie respectat statul de drept.

RomaniaTV.net
03 iul. 2013, 12:45

Duane Butcher, însărcinatul american cu afaceri a.i., a declarat, într-un interviu pentru MEDIAFAX, că Ambasada SUA urmăreşte „cu mare atenţie” procesul de revizuire a Constituţiei şi că, indiferent de modificări, sunt importante respectarea statului de drept şi continurea luptei anticorupţie.

„Unul dintre lucrurile pe care le urmărim cu mare atenţie este reforma constituţională. Cred că e foarte important ca, indiferent ce reforme sunt adoptate şi schimbări sunt aduse Constituţiei, trebuie avute prioritar în vedere menţinerea puterii instituţiilor, respectarea statului de drept şi continuarea luptei anticorupţie, în general o întărire a acestor lucruri”, a afirmat oficialul american, într-un interviu acordat MEDIAFAX.

România trebuie să îşi reanalizeze politica energetică

În cadrul aceluiaşi interviu, Duane Butchera afirmat că decizia nefavorabilă proiectului Nabucco Vest nu trebuie văzută ca o declaraţie negativă la adresa României, iar ţara noastră are opţiuni pentru a-şi asigura viitorul energetic.

„SUA au fost foarte explicite privind neutralitatea lor în competiţia dintre proiectele TAP şi Nabucco Vest. Prioritatea noastră, şi cred că şi a partenerilor din UE, a fost de a găsi diverse surse alternative de resurse energetice pentru ca România şi alte ţări europene să aibă cât mai multe posibilităţi privind aprovizionarea. Ne dorim diversificarea aprovizionării cu resurse energetic (…) Părerea mea e că a fost o decizie bazată pe argumente comerciale, pur şi simplu au analizat costurile şi pieţele oferite de fiecare proiect şi au ales în acest mod”, a afirmat Butcher.

De asemenea, el a spus că România trebuie să îşi reanalizeze politica energetică, însă faţă de alte ţări este într-o „poziţie de invidiat” pentru că are mai multe opţiuni la îndemână, cum ar fi folosirea gazelor de şist, resursele din Marea Neagră, asigurarea unei mai bune eficienţe energetic şi resursele regenerabile.Butcher a adăugat că firmele americane, care deţin tehnologie de vârf în aceste domenii, pot avea un rol în valorificarea de către România a acestor opţiuni.

Mecanismul de Cooperare şi Verificare
Legat de respectarea de către România a cerinţelor din ultimul raport MCV, oficialul american a ţinut să precizeze  că deja s-a întâlnit cu toţi procurorii şefi. „Noi sperăm că România va îndeplini cerinţele UE din raportul MCV. Noi credem că e important ca nimeni să nu fie mai presus de lege, iar aleşilor în funcţii publice să le fie aplicate cele mai înalte standarde privind integritatea personală”, a afirmat Butcher, răspunzând unei întrebări despre restanţele privind recomandările MCV care vizează un ministru cu dosar penal şi Statutul parlamentarilor.

El a arătat că nominalizarea noilor procurori şefi a fost o prioritate a mandatului său din ultimele luni şi că, după ce s-a întâlnit cu aceştia, poate aprecia că toţi sunt profesionişti şi că speră că vor avea rezultate bune. „Statul de drept este o componentă vitală din pachetul pe care o ţară îl oferă investitorilor americani. Este o teorie despre laşitatea capitaliştilor, aceşti oameni se duc acolo unde ştiu că investiţiile lor vor fi în siguranţă. Şi un stat de drept puternic e un astfel de element de siguranţă. Dacă cineva merge în instanţă, e foarte important să ştie că proprietatea lui e protejată”, a mai spus oficialul american.

Un nou acord cu FMI

Butcher a mai spus că acordurile cu FMI sunt importante pentru stabilitatea şi predictibilitatea căutate de investitori, iar România ar trebui să încheie un nou acord.

El a adăugat că firmele americane, deşi sunt interesate de avantajele oferite de mediul economic din România, vorbesc constant despre îngrijorările lor referitoare la predictibilitatea, transparenţa şi stabilitatea economiei româneşti. ” Trebuie să vedem că atunci când o promisiune este făcută unui investitor, aceasta este şi respectată şi încercăm să ne asigurăm că România este cât mai predictibilă şi transparentă posibil”, a adăugat însărcinatul cu afaceri american.

Butcher a dat exemplul investiţiei Delphi Diesel din judeţul Iaşi şi a arătat că firmele americane pot aduce tehnologie de vârf şi capacitate organizaţională.

Butcher, care a preluat conducerea Ambasadei SUA din decembrie, după plecarea fostului ambasador Mark Gitenstein, este din 2011 în România, el mai având un mandat la Bucureşti şi în anii 2000-2001.