An şcolar 2020-2021. Ce măsuri au fost luate în şcolile din Spania. Cum se vor ţine cursurile

Autorităţile din Spania au luat mai multe măsuri pentru ca elevii să se întoarcă în siguranţă la şcoală. Copiii sunt sfătuiţi să meargă la cursuri pe jos sau cu bicicleta, iar cei care optează pentru transportul în comun sunt obligaţi să poarte mască. 

RomaniaTV.net
09 sept. 2020, 18:09
An şcolar 2020-2021. Ce măsuri au fost luate în şcolile din Spania. Cum se vor ţine cursurile

Peste opt milioane de elevi din Spania încep şcoala luna aceasta. Pentru ca elevii să fie în siguranţă, autoritățile au luat mai multe măsuri în unitățile de învățământ din țară. 

De exemplu, înainte de a intra în clase, elevilor ar trebui să li se ia temperatura. Dacă un copil are febră, nu va putea intra în școală. Dacă se descoperă acest lucru atunci când este deja în interior, va fi dus în camera de izolare pentru cazuri suspecte de COVID unde va aștepta până când un membru al familiei îl va prelua, potrivit elpais, citat de dcnews. 

Intrarea în școală trebuie să fie făcută eșalonat, în intervale mici de timp, sau efectuată simultan, prin mai multe intrări, pentru a evita aglomerația. Cu excepția elevilor mici, ceilalți vor intra cu mască și cu obligația de a menține o distanța de siguranță. Doar ei și personalul pot, de regulă, să intre în școală.

Părinții nu au voie în şcoală. Aceştia vor ţine legătura cu profesorii prin telefon, e-mail. Accesul părinților în curtea școlii va fi permisă doar în cazuri excepționale. De asemenea, au fost stabilite trasee fixe în cadrul școlii, pentru a reduce contactul dintre elevi.

Citeşte şi EUROSTAT. România este pe primul loc în UE la numărul mare de elevi care îi revin unui învăţător

Înainte de începerea cursurilor, elevii trebuie să se spele pe mâini cu apă şi săpun, iar în clase vor avea gel dezinfectant. 

Formarea unor clase sigure

Inițial, ministerele Educației și Sănătății au prezentat două opțiuni pentru formarea unor clase sigure. Pentru cei mai tineri, în etapele infantile și primii ani de școală primară, au propus așa-numitele „grupuri stabile de coexistență”, de 15 sau 20 de elevi. Cu condiția ca aceștia să nu se amestece cu elevii din alte clase, nu vor purta măști și nici nu vor păstra distanța generală de 1,5 metri. Pentru restul nivelurilor educaționale, Guvernul a solicitat menținerea distanței interpersonală.

Măștile, obligatorii pentru toți copiii de peste șase ani

Măștile au devenit obligatorii pentru toți copiii de peste șase ani. Elevii cu vârste de la doi până la cinci ani nu vor purta mască şi nici nu vor respecta regulile de distanţare. Pentru a preveni infectarea, se va elimina munca în echipă.

Predare mixtă

În ceea ce priveşte forma de predare, Guvernul insistă asupra cursurilor care trebuie susținute față în față. Unele comunități autonome (cum ar fi Comunitatea Valencia, Insulele Baleare și La Rioja) au inclus deja predarea mixtă în protocoalele lor din iulie, în școlile unde distanțarea nu poate fi garantată. Aragon a anunțat-o la scurt timp. Madridul a făcut-o la sfârșitul lunii august. Prezența în zile alternative pare mai eficientă. Guvernul s-a angajat să furnizeze dispozitive și conexiune la internet tuturor elevilor care au nevoie de aceasta.

Ferestrele și ușa, deschise în timpul orelor

Unele comunități interzic sportul cu mingea și de contact, dar, în general, singurele linii directoare, pe lângă purtarea măștii de la vârsta de șase ani, sunt menținerea distanței interpersonale și supravegherea de către profesori sau cu ajutorul camerelor de luat vederi.

Regulamentele impun obligația de a aerisi sălile de clasă de mai multe ori pe zi și, dacă este posibil, să fie ținute ferestrele și ușa deschise în timpul orelor. De asemenea, se solicită utilizarea spațiilor în aer liber ori de câte ori este posibil – „atât pentru activități educaționale, cât și pentru activități de agrement”, spun unii.

În fiecare şcoală va exista o cameră de izolare

Școlile trebuie să desemneze o persoană responsabilă cu coordonarea acțiunilor legate de COVID și care acționează ca interlocutor cu unitatea de sănătate publică din zona lor. În mod normal, funcția este asumată de un membru al conducerii sau de un profesor. Școlile ar trebui să aibă o cameră de izolare, unde vor fi duși elevii care prezintă simptome COVID.

Minorul va rămâne acolo, însoțit de un membru al personalului, până când va fi luat de cineva din familie. Acesta trebuie să ia legătura cât mai repede cu centrul de sănătate sau să apeleze numărul de telefon stabilit pentru asemenea cazuri. Suspiciunea de infectare cu coronavirus va fi transmisă mai departe către direcția de sănătate publică. Până când va fi preluat, elevul va purta o mască chirurgicală (dacă are peste șase ani), precum și adultul care îi însoțește. Dacă elevul nu poartă mască (din cauza vârstei sau a patologiei de bază), însoțitorul său va purta o mască tip FPP2.

Citeşte şi Monica Anisie, anunţ important pentru TOŢI ELEVII. Cu cât se va scurta ora de curs în pandemie

Dacă se detectează un caz suspect, doar cei afectați vor rămâne izolați (cu excepția cazului în care direcția de sănătate publică decide altfel) până când vin rezultatele testelor. Dacă persoana respectivă este depistată pozitiv, și face parte dintr-un „grup stabil”, toată clasa sa va fi considerată contact strâns și va intra 14 zile în carantină. Dacă nu, serviciile de sănătate vor stabili cine sunt contactele strânse și cine trebuie să intre în carantină. Școala va fi închisă numai dacă direcția de sănătate publică concluzionează că există „o transmisie necontrolată, cu un număr mare de cazuri” în grupuri distincte.

Cum se va servi masa

Sălile de mese vor fi organizate în schimburi sau se vor extinde în alte spații, inclusiv în sălile de clasă ale fiecărui grup, pentru a se menține distanța de cel puțin 1,5 metri (cu excepția „grupurilor stabile de conviețuire”).