An şcolar 2022-2023. Nicolae Ciucă a cerut ca România să nu mai aibă şcoli cu WC în curte

Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu a declarat recent că, acum doi-trei ani erau peste 2.000 de şcoli care nu aveau grupuri sanitare conforme, anul trecut erau 499.

30 aug. 2022, 09:24
An şcolar 2022-2023. Nicolae Ciucă a cerut ca România să nu mai aibă şcoli cu WC în curte

Premierul Nicolae Ciucă a cerut, astăzi, ca toate școlile din România să aibă WC în clădiri. Ciucă spune că e nevoie de un plan concret și că problema poate fi rezolvată în maxim doi ani, fără costuri mari. Ministrul Educației a fost însărcinat cu realizarea unui plan.

Vacanţe şcolare 2022-2023 schimbate radical. Noutăţi majore în noul an şcolar

Am înțeles că sunt o serie întreagă de probleme care au fost rezolvavte și altele care sunt în curs de soluționare până pe 5 septembrie. Urmează ca în perioada următoare să aibă loc ocuparea posturilor vacante ca să asigurăm desfășurarea în bune condiții a procesului de învățământ. Sunt o serie de alte măsuri care sunt pe agenda fiecărui inspectorat județean, a prefecturilor și a primăriilor pentru ca în final să reușim să implementăm toate programele noastre de derulare a educației în cele mai bune condiții. Din păcate, avem încă școli unde suportul administrativ nu e cel pe care ni l-am asumat, sunt încă școli care au toaleta în curte și cred că putem să ne focalizăm atenția și resursele ca în următorii doi ani să rezolvăm această problemă. Nu e nevoie decât de atenție și coordonare cu autoritățile locale. Nu cred că e un efort financiar deosebit ca această problemă să fie rezolvată, a declarat Nicolae Ciucă.

Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu a declarat recent că, acum doi-trei ani erau peste 2.000 de şcoli care nu aveau grupuri sanitare conforme, anul trecut erau 499, iar în acest an, dacă vor fi folosiţi banii alocaţi de MEN către autorităţile locale special pentru acest lucru, atunci vor rămâne 100 de unităţi şcolare cu grupuri sanitare neconforme. El a mai spus că din suma de 18 milioane lei alocată de instituţia pe care o conduce, au rămas 12 milioane lei necheltuite, bani care s-au reîntors la buget.

Burse 2022. Olimpicii ar putea primi bursă de 10.000 de lei. Bursele obişnuite, majorate cu 30%
„Este o marotă acest subiect. Dacă, în urmă cu doi-trei ani, aveam peste 2.000 de şcoli cu grupuri sanitare neconforme, vă aduc la cunoştinţă că anul trecut erau 499 de şcoli cu grupuri sanitare neconforme. La finalul acestui an, dacă vor fi utilizaţi banii pe care Ministerul Educaţiei i-a alocat pentru asigurarea conformităţii grupurilor sanitare, vor rămâne 100 de şcoli. Aceste şcoli sunt şcoli care au câteva zeci de elevi, care au o viabilitate pusă serios sub semnul întrebării şi sunt de fapt structuri arondate. Deci în foarte scurt timp nu vor mai exista şcoli cu grupuri sanitare neconforme”, a afirmat Sorin Cîmpeanu, întrebat joi la Digi 24, câte şcoli au condiţii minime de igienă şi toaletă în interior, comparativ cu anul trecut.

Chestionat dacă au fost folosiţi banii alocaţi până acum de MEN în acest sens, ministrul Cîmpeanu a răspuns: „Aţi făcut legătura cu ministrul Educaţiei. Ministrul Educaţiei conduce Ministerul Educaţiei care a alocat aceste fonduri autorităţilor locale. Ministrul Educaţiei nu încheie contracte cu operatori economici pentru realizarea de toalete în şcoli. Autorităţile locale fac acest lucru”.

Nicolae Ciucă: E nevoie de o procedură unitară de decontare pentru transportul elevilor

Pregătirea începerii anului şcolar a fost un punct important al consultărilor, premierul menţionând că această temă va fi detaliată în cadrul videoconferinţei cu autorităţile locale care va avea loc în cursul zilei de mâine.

ADMITERE LICEU 2023. Media claselor V-VIII, eliminată la Evaluare, cum se va intra la liceele bune!

“E nevoie de o procedură unitară de decontare pentru transportul elevilor. România educată  înseamnă şanse egale la educaţie tuturor copiilor. UNCJR si Ministerul Educaţiei vor găsi o soluţie până la sfârşitul lunii septembrie”, a anunţat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.