Ana, studentă româncă la cea mai bună universitate din lume, face cursuri online din sufrageria bunicilor din Dăbuleni

Publicat: Vineri, 16 Octombrie 2020 15:10 // Actualizat: Vineri, 16 Octombrie 2020 15:10 // Sursa: romaniatv.net

Ana Florescu-Ciobotaru este olimpică la chimie şi din septembrie a început facultatea la Massachusetts Institute of Technology, universitate cotată pe primul loc în lume la multe categorii din educație. Din cauza pandemiei, cursurile sunt online.

Foto: scoala9.ro

Ana a vizitat campusul Massachusetts Institute of Technology doar într-un tur video făcut online de un student mai mare și prin jocul Mindcraft. Acum, campusul Anei este curtea bunicilor. Din septembrie și până acum, Ana Florescu-Ciobotaru a trecut deja prin trei examene grele. A obținut punctaje foarte bune. Fata este obișnuită cu examenele și cu munca grea.

Ana a fost elevă a Liceului Internațional de Informatică din București, cel "turcesc", cum e cunoscut el, și are argint, aur și aur absolut la olimpiadele internaționale de chimie. 

„Este ritmul foarte alert, adică singurul lucru pe care mi-l permit este să dorm opt ore pe noapte și să mă plimb cu bicicleta cam jumătate de oră, doar atâta reușesc. În rest fac numai teme și învăț", își rezumă ea zilele, potrivit scoala9.ro.

Asta pentru că învață pe fusul orar american, dar lumina zilei vine pe fusul de Dăbuleni. În martie, când a primit scrisoarea de la MIT că este admisă, nu se știa cum va arăta facultatea din toamnă. Oricum, Ana era mai preocupată să se pregătească pentru olimpiada din vară.

Massachusetts Institute for Technology oferă în fiecare an studenților-boboci bilete de avion pentru a vizita pentru o săptămână campusul. Se numea Campus Preview Weekend. Ana era hotărâtă să refuze acest privilegiu, fiindcă avea de învățat. Doar că nici olimpiada de chimie nu a mai avut loc și nici turul campusului din localitatea Cambridge. Cel puțin nu în varianta tradițională.

„Un student cu un an mai mare și-a luat telefonul cu camera și cât l-a ținut internetul, ne-a plimbat și pe noi. N-a avut acces să intre în clădiri, că era deja pandemie, dar ne-a arătat: uite, aici este căminul nu știu care, aici este podul carea leagă Harvardul de MIT. O idee aveam și eu despre asta. S-a construit și un Mindcraft cu tot campusul de la MIT", a mai spus Ana. 

Asemenea altor universități din SUA, MIT a decis să își aducă fizic în campus studenții din anii terminali în primul semestru și în primăvara lui 2021 să vină „the freshmen" (bobocii). Altele, Harvard, de pildă, au făcut invers: "bobocii" încep anul și în primăvară vin "in persona" cei din anul patru, absolvenții.

Reguli stricte la MIT în pandemie

Românca nu va intra în laboratorul de chimie în următoarele luni. Regulile sunt oricum foarte stricte și pentru cei care merg în campus. Studenții au cinci minute să șteargă mesele cu dezinfectant la intrare și alte cinci când pleacă. Următorii care intră în laborator fac la fel.

Se recomandă distanțare, fără întruniri de niciun fel, testări periodice de COVID-19. De pildă, ești obligat să fii testat în țara de origine, înainte de plecare și apoi mai ești testat în campus după șapte zile. Chiar și pentru cei din campus, cursurile rămân online, doar laboratoarele față în față, cu reguli stricte.

„Ne-au grupat după fusul orar. Eu îmi bag pe fusul meu orar cam când îmi plănuiesc să îmi fac tema la matematică. Se face grafic de corespondență cine cu cine ar putea lucra împreună. Și pe mine m-au băgat într-o grupă de trei persoane. Săptămâna trecută am verificat tema mea cu cineva de la New York. E interesant și că la matematică, de exemplu, te pun să-ți scrii numele tău, dar și numele celui cu care lucrat", explică Ana.

Toate aceste reguli țin de un cod al onoarei impus de MIT. Tot el te împiedică și să copiezi la examene. Asta dacă ai și avea ce să copiezi.

„La MIT există politica „honour code" și eu cred că aproape toți studenții respectă asta. E diferit de un an normal fără pandemie, când stai într-o sală mare și sunt supraveghetorii care te văd. Pe când acasă, știți cum e. Ipotetic, se poate ca cineva să mai deschidă cartea. Diferența este că examenele sunt făcute în așa fel încât pur și simplu nu prea ai ce să copiezi.", mai explica Ana. 

Un student are voie să își aleagă maximum patru cursuri jumătate în primul an. Ana și-a luat matematică avansată, chimie organică avansată, biochimie și eseistică.

Ana intră la cursuri din sufrageria bunicilor din Dăbuleni

Ana e obișnuită cu învățatul intensiv. Încearcă să își ofere timp și pentru ea. În fiecare zi, când e vreme bună, iese cu bicicletă jumătate de oră pe lângă câmpurile care dau României cunoscuții zemoși de Dăbuleni.

Va veni și vremea când pașii o vor purta pe iarba tăiată milimetric din campusul de 67 de hectare de pe malul râului Charles, din Boston. Ana a ales să stea la bunici, în Dăbuleni, pentru că voia să nu-i distragă nimic atenția de la învățat. Și să fie și protejată de coronavirus.

Îi place satul unde și-a petrecut zece ani din copilărie. Era în clasa a V-a când s-a mutat cu familia la Minsk, Belarus, mama sa fiind diplomat. A locuit acolo până în clasa a IX-a. Acolo a învățat rusa, avantaj care a ajutat-o la olimpiadele internaționale.

„Traducerile problemelor în limba engleză nu erau extraordinare și eu știam limba rusă. Eu am câștigat olimpiada în absolut în clasa a IX-a în Belarus, adică știam și terminologia și o știu și acum destul de bine. Am întrebat dacă am voie să iau subiectele în rusă și au acceptat", povestește Ana.

MIT este o universitate „pentru elite, dar nu elitistă, care primește oameni talentați indiferent de locul în care se află". Așa sună descrierea de pe site. Dăbuleni, Shanghai, New York, nu contează. Altceva te recomandă pentru instituția care nu lipsește de ani de zile din topurile celor mai bune universități ale lumii.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
ANA Dăbuleni Massachusetts Institute of Technology
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8738
RON
20 Oct
noapte 5 °
zi 19 °
Ultimele joburi adaugate
24 H