ANAF a început să aplice Legea Prevenţiei înainte de intrarea în vigoare, preferând să acorde avertismente în loc de amenzi

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunţat marţi că a început să acţioneze "în spiritul legii prevenţiei" în minivacanţa de 1 Mai şi ales să acorde avertismente în loc de amenzi pentru 45% dintre contribuabilii verificaţi pe Litoral în perioada 28-30 aprilie, în cadrul unei acţiuni ample de verificare.

02 mai 2017, 12:46
ANAF a început să aplice Legea Prevenţiei înainte de intrarea în vigoare, preferând să acorde avertismente în loc de amenzi

Anunţul Fiscului vine după ce preşedintele ANAF, Bogdan Stan, a afirmat în 19 aprilie că instituţia pe care o conduce vrea renunţarea la unele contravenţii şi implicit la amenzile aplicate firmelor, motiv pentru care a propus mai multe amendamente la legea prevenţiei, aflată în prezent în dezbatere publică.

Stan s-a referit în special la amenzile vizând emiterea bonurilor fiscale pentru servicii sau produse. El a dat ca exemplu amenda de 3.000 de lei aplicată celor care nu menţionează explicit pe bon produsul vândut şi amenda de 1.250 de lei în cazul firmelor care nu înmânează bonul fiscal clienţilor.

Marţi, ANAF a anunţat primii paşi în direcţia aplicării prevederilor din viitoarea Lege a prevenţiei.

„Aplicarea sancţiunilor pentru faptele contravenţionale constatate pe parcursul controalelor operative s-a realizat în consonanţã cu spiritul legii prevenţiei, existând multe situaţii în care sancţiunile contravenţionale aplicate au fost avertismente”, a precizat comunicatul instituţiei, citat de News.ro.

Mai precis, sâmbãtã şi duminicã, inspectorii antifraudã de la direcţia regională Constanţa „au sancţionat cu avertisment peste 45% din faptele contravenţionale constatate, în condiţiile în care au fost verificaţi 48 contribuabili şi au fost constatate fapte contravenţionale pentru care au fost aplicate amenzi în valoare totalã de 129.500 lei”, însă ANAF nu a dat detalii despre ce companii este vorba.

„La nivel naţional, inspectorii antifraudã au verificat 256 de contribuabili la care au constatat fapte contravenţionale pentru care au aplicat amenzi în valoare totalã de 1.196.400 lei şi au dispus confiscarea de sume nejustificate şi bunuri fãrã provenienţã legalã în valoare de 70.196 lei”, a menţionat instituţia.

Totuşi, pentru abateri grave, inspectorii ANAF continuă să impună sancţiunile prevăzute de actuala legislaţie.

„În situaţii care relevau un grad ridicat de neconformare, a fost dispusã suspendarea activitãţii pentru 9 contribuabili, 5 pentru nerespectarea obligaţiei de a emite bonuri fiscale şi 4 pentru comercializarea de bãuturi alcoolice nemarcate”, a mai anunţat ANAF.

În 19 aprilie, şeful ANAF a mai anunţat că propune eliminarea sancţiunii prevăzute de legea actuală în cazul utilizatorilor de case de marcat fiscale care nu afişează anunţul de atenţionare în acest sens, privind eliberarea bonului fiscal, măsură care viza în primul rând hotelurile şi restaurantele. Amenda pentru absenţa a ceea ce şeful Fiscului a numit  „celebrul afiş” este de 3000 de lei.

Legea prevenţiei a fost lansată în dezbatere publică la începutul lunii martie şi  prevede că firmele nu vor mai fi sancţionate imediat de către autorităţi, în cazul descoperirii unor nereguli, ci vor fi mai întâi consiliate de organele de control.

Proiectul prevede ca firmele să aibă la dispoziţie un termen de până la 90 de zile calendaristice, stabilit de comun acord de către inspector cu reprezentantul companiei, pentru remedierea unei probleme înainte de a fi sancţionate.

”Sunt 33 de contravenţii ce urmează a fi propuse spre a intra sub incidenţa Legii prevenţiei. Este o componentă legislativă mult aşteptată pentru redinamizarea mediului de afaceri, dar şi pentru o mai bună funcţionare a administraţiei locale. Intrăm în etapa unei consultări extinse a prevederilor legii şi a listei contravenţiilor. E un prim pas în emanciparea actului de control, atât de necesar redinamizării mediului de afaceri şi administraţiei publice. Proiectul va fi în dezbatere publică până la data de 1 mai”, a declarat recent ministrul pentru Mediul de Afaceri, Alexandru Petrescu.