ANAF trimite un plic cu înştiinţare de poprire pentru suma de 1 leu, deşi plicul costă mai mult

ANAF trimite în continuare plicuri cu înștiințări de plată pentru sume ridicole, în unele cazuri suma de recuperat fiind mai mică chiar decât costul înregistrat de ANAF cu trimiterea notificării, scrie Profit.ro, care publică o fotografie cu o notificare de poprire pentru suma de 1 leu. 

RomaniaTV.net
20 feb. 2019, 12:45

Înștiințarea respectivă a fost primită de o firmă cu datorii la stat, pentru suma de 1 lei, deși trimiterea plicului costă ANAF-ul aproximativ 1-2 lei. Profit.ro scrie însă că este posibil ca firma să aibă datorii mai mari la stat, caz în care ANAF este obligat de legislația fiscală în vigoare să trimită înștiințări de plată pentru fiecare datorie separat.

Așadar, în asemenea cazuri, ANAF nu face decât să aplice legea existentă, cu toate că trimiterea unui plic cu notificarea poate costa mai mult decât datoria în sine. 

În urmă cu o lună, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, spunea că ANAF va fi restructurat din temelii, din punct de vedere al atribuţiilor, şi că nu va mai face popriri pe sume mai mici de 40 de lei.

„Am avut o discuţie cu cei de la Transfond, care vor prelua această funcţie de la ANAF, pentru a rezolva situaţia acelor popriri nejustificate, întârzieri şi neplăceri create sau aduse unui contribuabil, din lipsa unui sistem la nivelul ANAF-ului care să evite astfel de situaţii”, a mai spus Teodorovici, care a promis că această problemă va fi rezolvată în prima parte a anului.

Potrivit unui Ordin al preşedintelui ANAF, ce are ca scop optimizarea costurile cu recuperarea creanţelor nesemnificative şi cu recuperarea dobânzilor şi penalităţilor de întârziere cu valoare redusă, creanțele fiscale mai mici de 40 de lei ar urma să fie anulate automat la începutul fiecărui an.

Motivul pentru care ANAF face această „ştergere” a micilor restanţe este că suma cheltuielilor de executare silită este mai mare decât cea care trebuie recuperată, scrie Profit.ro

Prin urmare, în primele şapte zile ale anului 2019 au fost şterse automat din evidenţa ANAF, valabilă până la data de 31 decembrie 2018, datoriile fiscale mai mici de 40 de lei.

Potrivit Codului de procedură fiscală, ”creanţele fiscale restante administrate de organul fiscal central, aflate în sold la data de 31 decembrie a anului, mai mici de 40 lei, se anulează. Plafonul se aplică totalului creanţelor fiscale datorate şi neachitate de debitori”.