Anatol Şalaru, fost ministru al Apărării în Rep. Moldova: „George Simion duce în România o politică pro-rusă”

Anatol Șalaru a dezvăluit și că în AUR sunt membri care au sprijinit anexarea ilegală a Crimeei și a Sevastopolului de către Federația Rusă.

05 feb. 2024, 21:02
Anatol Şalaru, fost ministru al Apărării în Rep. Moldova: „George Simion duce în România o politică pro-rusă”

Invitat luni în emisiunea Puterea Știrilor, Anatol Şalaru, fost ministru al Apărării în Republica Moldova în 2015-2016, a susținut că președintele AUR, George Simion, duce în România o politică pro-rusă. Totodată, Anatol Șalaru a dezvăluit și că în AUR sunt membri care au sprijinit anexarea ilegală a Crimeei și a Sevastopolului de către Federația Rusă.

„George Simion duce în România o politică pro-rusă. Folosește retorica rusă și adună în partidul AUR rusofilii din România, cei care sprijină războiul, agresiunea rusă împotriva Ucrainei.

Sunt unii care au sprijinit anexarea Crimeei, iar unii din ei chiar spun că Rusia va fi vecinul nostru și rușii vor ajunge peste Prut și vom fi vecini cu ei. Mi se pare de neconceput, este inadmisibil așa ceva, când noi atât de mult am suferit de pe urma ocupației rusești, de pe urma Rusiei și a Uniunii Sovietice în general”, a declarat Anatol Șalaru, în direct la Puterea Știrilor.

George Simion, interzis în R.Moldova pentru încă cinci ani. Șalaru: Este a treia oară

Fostul ministru al Apărării în R.Moldova a susținut și că președintele AUR primește, pentru a 3-a oară, interdicție de a intra în R.Moldova, după ce în 2014 și 2018 a fost în aceeași situație. George Simion are interdicție de a intra și în Ucraina iar, potrivit lui Șalaru, „nu este exclus ca, în curând, și Claudiu Târziu să fie inclus în această listă” după ultimele declarații.

Amintim că, liderul AUR, Claudiu Târziu a ținut un discurs triumfal la Iași în care spunea că este gata să sacrifice apartenența României la NATO, prin anexarea de teritorii din Ucraina – lasându-ne astfel complet fără apărare în fața poftelor militare ale Rusiei.

„Deocamdată nu știu mai multe despre acest lucru, doar ce a apărut în spațiul public, fiindcă Inspectoratul General pentru Migrație nu are obligația de a face publice motivele care au dus la aplicarea acestei interdicții domnului George Simion. În cazul în care George Simion se adresează în instanță, s-ar putea să aibă acces și el la acest dosar și să-l facă public, dacă nu i se pun anumite interdicții.

George Simion vrea introducerea serviciului militar obligatoriu: „Avem stipulat în programul de guvernare AUR”
Este a 3-a oară când George Simion primește interdicție de intrare Republica Moldova. Prima dată a fost în 2014, în decembrie, a 2-a oară în 2018 și a 3-a oară acum, în 2024. Interdicția lui a expirat în octombrie 2023 și probabil că abia acum autoritățile din Republica Moldova au făcut publică prelungirea acestei interdicții. De asemenea, George Simion mai are interdicții de intrare în Ucraina, interdicție pe care a primit-o când era deputat în Parlamentul României în anul 2021(…).

Nu este exclus ca, în curând, și Claudiu Târziu să fie inclus în această în această listă a Ucrainei, mai ales că un grup de ONG-uri din Ucraina și din Polonia, se pare au făcut o adresare către Meloni, premierul Italiei, să nu permită admiterea partidului AUR în această structură europeană. Asta din cauza declarațiilor pro-ruse pe care le-au făcut anumiți lideri AUR.

Deci nu este doar Republica Moldova, sunt vizate mai multe țări, fiindcă declarațiile lui Claudiu Târziu și a lui George Simion au fost puse în discuție în foarte multe țări. Rușii s-au lăudat cu aceste declarații, iar Republica Moldova pentru a se apăra de provocatorii ruși i-a aplicat încă o interdicție pe 5 ani lui George Simion. Interdicția nu s-a aplicat pentru faptul că George Simion este prieten cu cineva din Rusia, interdicția s-a aplicat pentru faptul că George Simion, atât în 2018, atât în 2014, cât și în prezent, prin politica lui, promovează ideile și încercările Rusiei de a destabiliza Republica Moldova”, a mai declarat Anatol Șalaru, potrivit psnews.ro.

Liderul AUR, George Simion, a fost interzis în Republica Moldova pentru încă cinci ani, au confirmat pentru NewsMaker reprezentanții Inspectoratului General pentru Migrație al Ministerului Afacerilor Interne.

George Simion, interzis încă 5 ani în Republica Moldova. Liderul AUR, printre cei 98 de străini declaraţi indezirabili din motive de siguranță națională
Inspectoratul General pentru Migrație a declarat că de la începutul războiului declanșat de Rusia în Ucraina a luat „măsura asiguratorie” de a declara ca indezirabili în Republica Moldova 98 de cetățeni străini.

„În Republica Moldova, străinii pot fi declarați persoane indezirabile dacă aceștia au desfășurat, desfășoară ori există indicii temeinice în privința acestora că intenționează să desfășoare activități de natură să pună în pericol securitatea națională sau ordinea publică”, a menționat Inspectoratul General pentru Migrație de la Chișinău.
În ceea ce îl privește pe liderul AUR, George Simion, Inspectoratul General pentru Migrație spune că „a emis o decizie de prelungire a termenului declarării ca persoană indezirabilă pe teritoriul Republicii Moldova pe un termen de încă 5 ani”, mai scrie NewsMaker.

„Autoritatea competentă a Republicii Moldova a informat autoritățile din România despre decizia adoptată. (…) Actualmente, Inspectoratul General pentru Migrație se află într-un litigiu cu cetățeanul român care a contestat în instanță măsura impusă”, a precizat Inspectoratul.

Şalaru l-a acuzat pe Simion că s-a întâlnit cu agenţi FSB

Șalaru a declarat anu trecut că, potrivit mărturiei unui fost director al Serviciului moldovean de informații SIS, George Simion s-ar fi întâlnit în 2012 la Cernăuți cu un agent al serviciului rus de informații FSB. ”George Simion face parte din războiul hibrid al Rusiei și destabilizează situația din Republica Moldova și România”, a spus Șalaru.

În replică, George Simion a spus că nu s-a văzut cu nici un agent FSB și a anunțat că l-a dat în judecată pe Șalaru pentru calomnie. ”Mă face să par James Bond, dar eu aveam 23 de ani, cu cine să relaționez eu? Nu m-am văzut cu nici un rus”, a spus Simion.