Ancheta asupra originii Covid-19 continuă, anunţă OMS: „Toate ipotezele rămân pe masă”

Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a afirmat vineri că "toate ipotezele rămân pe masă" în ceea ce priveşte originea pandemiei, după o misiune de o lună a unor experţi mandataţi de organizaţie în China, informează AFP.

12 feb. 2021, 21:46
Ancheta asupra originii Covid-19 continuă, anunţă OMS: „Toate ipotezele rămân pe masă”

Ancheta asupra originii Covid-19 continuă. În timpul conferinţei de presă pe care au susţinut-o luni la Wuhan la sfârşitul misiunii lor, experţii au părut să excludă ipoteza că virusul ar fi putut scăpa din institutul de virusologie al oraşului, după cum afirma administraţia Trump. În opinia lor, această ipoteză este „foarte improbabilă”.

„Unii s-au întrebat dacă anumite ipoteze (cu privire la originea pandemiei) au fost abandonate şi, după ce am discutat cu membrii echipei, eu vreau să confirm că toate ipotezele rămân pe masă”, a spus directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în timpul conferinţei sale de presă bi-săptămânale asupra pandemiei. „Acesta a fost un exerciţiu ştiinţific foarte important în circumstanţe foarte dificile”, a subliniat el, conform Agerpres.

Dr. Tedros şi-a exprimat speranţa că un raport preliminar va putea fi publicat săptămâna viitoare, iar raportul final „în următoarele săptămâni”.

Ancheta OMS este privită cu scepticism în SUA, chiar şi după ce Trump nu mai este preşedinte

Primele concluzii prezentate în timpul unei conferinţe de presă a experţilor în China au fost primite cel puţin cu prudenţă sau chiar cu scepticism, în special în SUA.

„În loc să sărim la nişte concluzii care pot fi motivate de orice exceptând ştiinţa, vrem să vedem unde ne duc datele, unde ne duce ştiinţa, şi concluziile noastre vor fi fondate pe aceasta”, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane Ned Price, care a adăugat cu toate acestea că SUA „susţin total această anchetă”.

Prezent la conferinţa de presă de la Geneva, Peter Embarek, care a condus echipa de cercetători proveniţi din ţări diferite şi specializaţi în discipline diferite, a estimat că ancheta „a înregistrat numeroase succese”. „Avem o mai bună înţelegere a ceea ce s-a întâmplat în decembrie 2019” la Wuhan, a spus el, subliniind că aceasta „este doar începutul”.

Citeşte şi: Medic de familie, afirmaţii controversate în faţa elevilor: SARS-COV 2 este un virus modificat în laborator de mâna criminală a omului şi folosit ca armă biologică