Andreea Paul-Vass: România are cel mai mic nivel al datoriei externe pe locuitor din UE

Datoria externă totală a României a atins 96,88 miliarde euro în luna noiembrie 2011, cu aproape 5% mai mult decât anul trecut, dar are cel mai mic nivel al datoriei externe pe locuitor în UE, potrivit unei analize elaborată de către Andreea Paul-Vass, consilier de stat al primului ministru. 
Romania TV
26 ian. 2012, 16:16
Andreea Paul-Vass: România are cel mai mic nivel al datoriei externe pe locuitor din UE

‘Deşi în creştere, România are cea mai mică valoare a datoriei externe pe locuitor (4.570 euro/locuitor, faţă de 4.810 euro/locuitor în Bulgaria sau 7.002 euro/locuitor în Polonia) între statele membre ale UE. Polonia a angajat o datorie externă de peste 2,5 ori mai mare decât a României, în timp ce Ungaria are o datorie externă cu 40% mai ridicată faţă de cea a ţării noastre’, se arată în analiza remisă Agerpres, joi.

 

Datoria externă totală a României a atins 96,88 miliarde euro în luna noiembrie 2011, cu aproape 5% mai mult decât anul trecut, iar pentru 2012 prognozele indică o datorie externă totală de 101,53 miliarde euro.

 

 

Mai mult de jumătate (58%) din datoria externă totală este angajată de sectorul privat. Astfel, în noiembrie 2011, valoarea acesteia a atins 56,2 miliarde euro. Datoria externă privată a cunoscut o uşoară diminuare la sfârşitul anului 2009, însă de atunci a revenit pe un trend ascendent. Totuşi, ritmul de creştere este inferior celui înregistrat înainte de anul 2008. Datoria privată este suportată doar de către cei care au contractat-o şi nu antrenează obligaţii pentru stat decât în situaţii excepţionale (de pildă, cazurile de salvare a sistemului bancar).

 

Datoria externă publică totală se ridica la 22,2 miliarde euro, la sfârşitul lunii noiembrie anul trecut, reprezentând 23% din datoria externă totală. Volumul său s-a dublat în anul 2011, faţă de valoarea de acum patru ani. Valoarea însumează datoria publică directă, datoria public garantată pe termen mediu şi lung şi datoria publică externă pe termen scurt.

 

Depozitele pe termen mediu şi lung ale nerezidenţilor au crescut constant, ajungând la 8,4 miliarde euro în luna noiembrie, adică 8,7% din datoria externă totală.

 

Împrumuturile angajate de la FMI care intră în rezerva BNR sunt parte componentă a datoriei externe totale, iar valoarea acestora era de 10,05 miliarde euro în luna noiembrie a anului trecut, faţă de 5,7 miliarde euro în anul 2009.

 

 

Andreea Paul-Vass pune în evidenţă şi faptul că ‘decalajul dintre ritmul de creştere a datoriei externe şi a PIB-ului s-a îngustat substanţial, atât ca dinamică anuală, cât şi ca nivel raportat pe locuitor’.

 

În privinţa serviciului datoriei externe, respectiv plăţile de efectuat în anul 2011 pentru achitarea ratelor scadente, a dobânzilor şi a altor cheltuieli aferente împrumuturilor externe, analiza notează că este vorba despre 34,9 miliarde euro în noiembrie 2011.

 

Serviciul datoriei externe a atins maximul de 49 miliarde euro în anul 2009, după care s-a înscris pe un trend descendent. Valoarea actuală este cu aproape o treime mai mică decât în urmă cu doi ani.

 

Rezervele internaţionale ale României, reprezentând atât valute, cât şi aur, au fost de 36,02 miliarde euro la sfârşitul lui noiembrie 2011, fiind capabile să acopere serviciul datoriei externe. Volumul rezervelor internaţionale ale României acoperea 7,4 luni de importuri de bunuri şi servicii la sfârşitul aceleiaşi luni.

 

Cele mai recente informaţii de la Banca Naţională a României (BNR) indică o creştere a volumului rezervelor internaţionale cu 1,23 miliarde euro, astfel că la sfârşitul anului 2011 valoarea acestora se situa la 37,25 miliarde euro.

 

‘România se menţine între ţările fruntaşe ale UE în privinţa datoriei publice şi a creşterii PIB. În anul 2011, datoria publică a atins 34% din PIB, ceea ce ne poziţionează pe locul 4 între ţările UE cu cele mai mici datorii publice, potrivit Comisiei Europene. Avem a 10-a cea mai mare creştere economică din UE pe anul 2011, de 2,5%, conform estimărilor Comisiei Naţionale de Prognoză şi a ultimelor informaţii ale Comisiei Europene’, precizează în încheiere analiza menţionată.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
Cum arată cel mai elegant oraș din Europa! Se află în Portugalia și are o frumusețe aparte
Bzi.ro
Anca Serea și-a făcut de cap, alături de fiica ei, în club! S-au dezlănţuit în club până-n zori!
Fanatik.ro
De ce se oprește telefonul fără motiv, chiar dacă are baterie. Ce se întâmplă cu dispozitivul tău, de fapt
Capital.ro
Călin Georgescu va conduce România. Oamenii NU e nevoie să-l voteze. Planul lui Simion
Playtech.ro
Premieră la alegerile prezidențiale 2025. Așa ceva nu s-a mai întâmplat în România la alegerile în două tururi: “Cifre istorice”
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Puterea reală a președintelui României: ce spune Constituția
wowbiz.ro
Primul tur al alegerilor prezidențiale se poate contesta la CCR. Informații de ultimă oră
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Evz.ro
Serialul pe care toată lumea îl aștepta. Netflix îl aduce în mai
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
E oficial! Când începe vacanța de vară a elevilor în 2025 și cât durează, de fapt
Cancan.ro
Județul în care George Simion a luat mai mult de jumătate din voturi. Surpriză! Cine s-a născut aici
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Dispare numerarul? UE impune restricții. Ce se va întâmpla cu banii cash
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Traian Băsescu, despre varianta în care George Simion devine președintele României: "Ar fi groaznic"
Decizia luată de Victor Ponta după ce a ieșit pe locul 4 la alegerile prezidențiale.
MediaFlux
Criză majoră la vârful PSD: Se cere plecarea lui Ciolacu și a întregii echipe din conducere. Cine i-ar lua locul
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
România, campioană la muncă în weekend. Câți români nu au liber sâmbăta și duminica