Andrei Gerea, ALDE: Ludovic Orban pare disperat să se facă util instituţiilor statului paralel

Vicepreşedintele ALDE Andrei Gerea a declarat miercuri că, prin solicitarea adresată preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, liderul PNL Ludovic Orban pare ''disperat'' să se facă util instituţiilor statului paralel.

RomaniaTV.net
04 iul. 2018, 09:15
Andrei Gerea, ALDE: Ludovic Orban pare disperat să se facă util instituţiilor statului paralel

„Ludovic Orban a anunţat că a solicitat preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului să suspende discutarea modificărilor la Codurile penale. Motivul invocat de Orban: pronunţarea Comisiei de la Veneţia pe aceste modificări. Orban nu ştie cum să se afunde şi mai tare în ridicol după moţiunea de tot râsul pe care a depus-o PNL şi, în mod special, după nebunia sa cu plângerea împotriva premierului României. Sunt curios în ce calitate a făcut Orban această solicitare? De parlamentar? Este cumva membru al Legislativului? Din câte ştiu, Ludovic Orban a fost aruncat precum o măsea stricată de colegii din PNL la alegerile parlamentare. Din partea sistemului, a instituţiilor de forţă pe care le apără şi le slujeşte cu atât de multă ardoare? Cel mai probabil. După ce a depus o plângere împotriva premierului doar în speranţa că aşa poate e susţinut de instituţiile de forţă să devină el prim-ministru, nimic nu mai surprinde”, a precizat Gerea, potrivit unui comunicat de presă.

El a adăugat că preşedintele PNL se dovedeşte din nou a fi „o slugă credincioasă a instituţiilor de forţă”, „care acţionează precum o marionetă” atunci când statul paralel este pus în pericol.

„Modificarea Codurilor penale a creat mult deranj în rândul sistemului paralel, cel care a funcţionat în România ultimilor ani şi care s-a bazat pe protocoale secrete şi pe abuzuri ale procuraturii. În ceea ce priveşte sesizarea Comisiei de la Veneţia, trebuie spus că analiza pe care Comisia o face este una consultativă şi nu îngrădeşte cu nimic dreptul Parlamentului de a legifera. Comisia de la Veneţia nu face legi în România şi nici un alt stat membru al Uniunii Europene. Mai mult, chiar dacă ar avea loc sesizarea Comisiei de la Veneţia, procesul parlamentar de adoptare a legilor nu poate fi oprit, el poate continua. Sesizarea Comisiei pare mai degrabă un demers care să încetinească sau sa amâne punerea în aplicare a legilor. Orban este disperat să se facă util instituţiilor de forţă, renunţând la orice fel de principii şi valori specifice unui stat de drept sau unei democraţii”, a precizat Gerea.