ANI: Primarul comunei Bran, în conflict de interese. Este primar şi comerciant în acelaşi timp

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a constatat existenţa stării de incompatibilitate, precum şi încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă de către primarul comunei Bran, judeţul Braşov, Gheorghe Hermeneanu, transmite Agerpres.

RomaniaTV.net
12 mai 2014, 09:55
ANI: Primarul comunei Bran, în conflict de interese. Este primar şi comerciant în acelaşi timp

‘Acesta se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 17 iunie 2008, întrucât, simultan cu funcţia de primar al comunei Bran, judeţul Braşov, deţine şi calitatea de comerciant persoană fizică autorizată, membru al ‘Hermeneanu Maria Întreprindere Familială’ (începând cu data de 30 martie 2004)’, informează un comunicat al ANI.

Potrivit sursei citate, Hermeneanu nu a respectat dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. g) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora ‘Funcţia de primar (…) este incompatibilă cu (…) calitatea de comerciant persoană fizică’, şi dispoziţiile art. 91, alin. (3) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora ‘alesul local poate renunţa la funcţia deţinută înainte de a fi numit sau ales în funcţia care atrage starea de incompatibilitate sau în cel mult 15 zile de la numirea sau alegerea în funcţie’.

‘De asemenea, întrucât Gheorghe Hermeneanu a semnat şi aprobat, în calitate de primar al comunei Bran, dispoziţia prin care fiul său a fost încadrat pe durată determinată, pe postul de consilier la Compartimentul Proiecte Comunitare din cadrul Primăriei Comunei Bran, acesta a încălcat şi regimul juridic al conflictelor de interese în materie administrativă în perioada 1 octombrie 2010 (data încadrării pe postul de consilier) – 15 august 2011 (data încetării raportului de serviciu)’, se mai arată în comunicat.

Astfel, persoana evaluată nu a respectat dispoziţiile art. 76, alin. (1) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora ‘Primarii (…) sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său ori rudele sale de gradul I’.

ANI mai arată că Gheorghe Hermeneanu a fost informat despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Persoana evaluată a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.